Норвезька біатлоністка Тіріль Екхофф вирішила завершити спортивну кар’єру.

«Біатлон був моїм життям практично стільки, скільки я себе пам’ятаю, і дивно уявити собі життя без нього. Торік я якийсь час була осторонь, тож загалом це був природний крок до того, щоб ухвалити це рішення. Це дивно і трохи сумно, але водночас дуже приємно», — сказала наостанок Тіріль.

На рахунку норвежки:

  • 2 золота Олімпійських ігор;
  • 10 золотих медалей чемпіонатів світу;
  • золото Світових військових ігор;
  • Кубок світу у загальному заліку у сезоні-2020/2021.

У Екхофф навряд чи був вибір, чим зайнятися у своєму житті. Її брат Стіан і сестра Кая захопилися біатлоном, а незабаром у цьому виді спорту виявилася і Тіріль, якій теж хотілося стріляти та бігати на лижах.

Стіан у підсумку став чемпіоном світу-2005 в естафеті, а Кайя не досягла великих успіхів. Пізніше Тіріль перевершила всі сімейні здобутки, взявши золото всіх великих стартів. Ось тільки не можна сказати, що перемоги далися їй просто. Більшість із них були в естафетах, а не в особистих гонках, що явно не могло не напружувати Екхофф. Вона всіляко намагалася проявити себе в індивідуальних дисциплінах, але це виходило не так часто.

Справжній прорив стався у 2019 році (на Кубку світу за Норвегію біатлоністка дебютувала у 2011-му). Екхофф вигравала гонку за гонкою, зробила перший нуль у кар’єрі. У результаті вона взяла Великий кришталевий глобус 2021-го. Тоді Тіріль стала справжньою суперзіркою, про неї говорили так само часто, як і про Марте Олсбю Ройселанн. Здавалося, на Олімпійських іграх — 2022 у Пекіні особисте золото не втече від норвежки, але додому вона повернулася лише з перемогою у змішаній естафеті. Сезон пройшов взагалі не так, як хотілося б.

Після Олімпіади у Екхофф почалися проблеми, які змусили її повністю пропустити нинішній сезон. Норвежка зізналася, що через перенесений ковід її життя пішло під укіс. Вона зіткнулася з безсонням. Крім цього, на Тіріль навалилася втома минулих сезонів, які не обходилися без стресових ситуацій. Тим не менш, Екхофф не втрачала надії незабаром приступити до тренувань і з’явитися на Кубку світу. Ось тільки цього так і не сталося. Здається, Екхофф втомилася більше, ніж думала. Підсумок — вихід з біатлону.

Екхофф ще два роки тому розповідала, що її відвідували думки про завершення кар’єри. Тоді це було спричинено невдачами у спорті. З ями допомогли вибратися близькі. Велику роль відіграв хлопець Тіріль. Онун Лід Бюглан знайшов переконливі слова, які розбурхали Екхофф. Але цього разу, здається, мотиваційних промов та підтримки виявилося недостатньо — хоча, за словами скандинавки, він «був добрий і дбайливий, він чудовий».

Тепер Екхофф матиме можливість задуматися про дітей. Вона й раніше міркувала про це, але спорт все одно був на першому місці. Тепер усе зміниться. Норвежці всього 32. Незабаром, можливо, вона знайде час на те, щоб офіційно зареєструвати шлюб з Бюгланном. Він зробив їй пропозицію у 2022 році, а разом вони вже понад 10 років.

Очевидно, що їм разом весело було, є і буде. Екхофф — не типова біатлоністка. Крім успіхів у спорті багатьом вона запам’ятається ще й своїми добрими витівками.

Після олімпійського сезону 2014 року на вечірці з нагоди завершення стартів алкоголь зробив свою справу. Йоханнес Бьо в образі рок-зірки виконував хіт гурту Green Day «Basket Case». Потім до нього приєднався Еміль Хегле Свендсен. А трохи пізніше на сцені з’явилася Екхофф та влаштувала шоу: погладила по голому торсу Йоханнеса, а потім, коли її спробували зігнати зі сцени, виконала гарячий танець (епізод із Тіріль з 1.41).

У Ютубі Екхофф та Інгрід Тандревольд дозволяли собі обговорювати проблеми, про які рідко говорять, а також спортсменів із біатлонної тусовки. Так, наприклад, усі дізналися, що Екхофф занурила частину гоночного комбінезону в унітаз незадовго до старту, а Тандревольд описалася під час перегонів. Француза Емільєна Жаклена дівчата називали «трахарем», а погляд біатлоністок із збірної росії називали «сучим».

Нікого з легенд спорту Екхофф ніколи не зводила до ступеня божеств. На Олімпійських іграх-2014 у Сочі вона дозволила собі вдарити Уле-Ейнара Бьорндалена по попі, коли передавала естафету, а лижника Петтера Нортуга одного разу назвала «товстим» (потім довелося вибачатися). Тура Бергер відкрила для норвежки в’язання, тож жартів у її бік не було.

Діставалося і Бюгланну. У 2019 році Екхофф забила стегно. У неї трапилася внутрішня кровотеча між шкірою та м’язами, тому травма була опуклою та великою. Лікарі зробили Тіріль ультразвук, який вона відправила йому, сказавши, що вагітна. Онунну було не по собі, а Екхофф повеселилася.

Крім жартів з інших, Екхофф вміє сміятися і з себе. Ось показовий момент, коли вона трохи промахнулася на п’єдесталі пошани.

У гостях на ютуб-каналі біля Терези Йохауг вона читала скоромовки, а ще їла перець і потім намагалася позбутися гіркоти в роті за допомогою сметани.

Вплутуватися в різні челленджі для Екхофф теж не проблема.

Загалом, біатлон втратив не лише талановиту біатлоністку, а й одну із найвеселіших спортсменок у тусовці. Тепер її подрузі Тандревольд доведеться впоратися із цією місією самостійно.