У День сміху, 1 квітня 2000 року, зовсім не смішно було Віталію Кличку. Він зазнав першої поразки у професійній кар’єрі та втратив чемпіонський пояс за версією WBO. Більше того, програв хлопцеві, який мав на підготовку лише дев’ять днів, повідомляє НВ.

Кличко проводив третій захист титулу WBO. Він мав зустрітися з канадцем Донованом Раддоком. Але через проблеми із здоров’ям той відмовився від поєдинку. Трохи більше, ніж за тиждень Раддоку знайшли заміну — Кріса Берда.

Срібний призер Олімпіади-1992 Берд мав хороший послужний список, але був колишнім напівважковаговиком, що робило його явним аутсайдером у бою з Кличком.

Перші раунди залишились за українцем. Але Віталій діяв надто передбачувано і до середини бою Берд вирівняв становище у рингу і почав атакувати. Перевага американця почала зростати і після дев’ятого раунду кут Кличка викинув білий рушник.

Причиною зупинки бою назвали травму Віталія – відрив плечового м’яза лівої руки. Але це не завадило експертам розкритикувати Кличка, обзиваючи його боягузом.

Через роки Кріс скаржився, що коли розмова заходить про його поєдинок з Кличком, то всі обговорюють травму українця, а не успіх Берда.

Вже у наступному поєдинку Берд програв Володимиру Кличку та втратив титул WBO. На честь американця, він не зупинився на досягнутому і згодом знову завоював чемпіонський пояс, цього разу IBF, перемігши легендарного Евандера Холіфілда. Після чотирьох успішних захистів Берд знову вийшов на бій із Кличком-молодшим і знову програв.

Як склалася далі доля нашого героя? Після завершення кар’єри в 2009 році Кріс говорив, що має серйозні проблеми зі здоров’ям, які пов’язує з легкими травмами голови, отриманими під час боїв. Щоб заглушити біль, він був змушений постійно курити марихуану.

«Я офіційно визнаний інвалідом. Мої ноги наче у вогні. Марихуана допомагає мені залишатися функціональним, інакше я б вже збожеволів. Все так погано, що я думаю про ампутацію ніг. Це позбавить мене страждань.

Усі, хто займався боксом, зазнають серйозних болів. У багатьох проблеми із головним мозком.

Щоразу коли ви виходите на ринг, ваш мозок б’ється об черепну коробку. Такою є реальність нашого спорту, але ніхто про це не говорить», — заявляв Берд.

Проте вже минулого року 52-річний Кріс здивував своєю фізичною формою. Боксер навіть заявив, що готовий провести показові бої.

«Я страждав 11 років від моторошного болю. Але я зумів зробити кардинальні зміни, щоб повернутися до повноцінного життя», – говорив Берд.

Мотивацією боксера стали заручини його дочки. Думка про те, що він не зможе провести свою доньку до вівтаря, дала сигнал до дії.

Насамперед Кріс виключив зі свого харчування глютен, цукор, молочні продукти. А потім взагалі перейшов на рослинну дієту. Крім того, Берд включив до свого раціону сік з листя конопель та олію конопель.

Це стало швидко приносити плоди. Боксер скинув зайву вагу, а біль у ногах минув.

«Я хочу розповісти людям, що ніколи не пізно змінити своє життя. Ставте перед собою цілі та добивайтеся їх», – каже Берд.