Багаторазовий чемпіон світу з біатлону Емільєн Жаклен підтримує допуск росіян та білорусів до Олімпійських ігор 2024 року. Про це французький біатлоніст заявив в інтерв’ю виданню L’Equipe.

Раніше повернення атлетів з росії та білорусі на міжнародні змагання підтримав ще один французький біатлоніст, олімпійський чемпіон Мартен Фуркад. Він зазначив, що йому буде «соромно за Францію», якщо спортсменам з російськими та білоруськими паспортами заборонять змагатися на літній Олімпіаді, яку Париж прийматиме у 2024 році.

За словами Емільєн, йому «бракує» біатлоністів з рф та білорусі на міжнародних турнірах, зокрема на Кубку світу. Міжнародний союз біатлоністів (IBU) відмовився допускати до своїх змагань представників країн-терористок навіть за умови їх нейтралітету від початку війни в Україні.

Жаклен підтримує позицію Міжнародного олімпійського комітета, яка полягає у тому, що спорт має об’єднувати за будь-яких умов, навіть війни. На цьому фоні МОК вже рекомендував спортивним федераціям повернути громадян росії та білорусі до особистих міжнародних змагань — для цього вони мають зберігати нейтралітет і не підтримувати війну в Україні.

«Поспілкувавшись з деякими російськими спортсменами, я знаю, що їх це сильно гнітить. Зі спортивної точки зору мені бракує росіян та білорусів на старті Кубка світу. Без цих двох провідних країн змаганням бракує смаку.

Спорт має амбіції просувати мир та об’єднання людей. У цьому контексті мені видається хорошою ідеєю допустити їх до Олімпіади-2024. Це також продемонструвало б світу, що спорт — об’єднаний, що він перебуває вище за конфлікти. У ньому присутні олімпійські цінності, і це значно сприяло б миру», — вважає Жаклен.