Нещодавно на Конгресі УЄФА було прийнято рішення щодо збірних росії та білорусі з футболу.

Цікаво, що рішення щодо цих команд були діаметрально протилежними. Бо російські збірні різного віку та обидвох статей залишили за бортом міжнародного європейського футболу, як це і було раніше. При цьому керівник УЄФА Александер Чеферін зазначив, що ця ситуація точно не зміниться до завершення війни в Україні. Зважаючи на хід бойових дій, можна припустити, що російські клуби щонайменше не стартуватимуть у сезоні 2023/24, ну а збірна вже пропустила старт відбору на Євро-2024. Загалом, рішення цілком правильне, хоча можна було б ще прописати певну кількість відборів вже після завершення війни, які б мали пропустити росіяни в якості покарання за підтримку агресії, але маємо те, що маємо, пише Sportanalytic.

Натомість, збірна білорусі обійшлася легким переляком. Варто зазначити, що білоруси вже й так стартували у кваліфікації на Євро з двох поразок, але тут якби хотіли їх відсторонити, то просто не допускали б до участі. Єдина санкція, котра накладена на білорусів — це заборона проводити домашні матчі на території їхньої країни. Останнім часом білоруські команди переважно приймають суперників у Сербії. Але той же Чеферін заявив, що не бачить причин для того, щоб забороняти грати у футбол збірним білорусі будь-якого віку. Звісно, що українців це твердження обурює, адже саме з цієї території рік тому йшло вторгнення, а потім ще й регулярні обстріли ракетами.

Втім, складається таке враження, що це просто велика геополітична гра. Як останнім часом поводиться бульбаш Лукашенко? Так, він постійно ображає українців, але дії інколи цікавіші за слова. Вже багато місяців у нас немає ракетних обстрілів з території білорусі, а Україна натомість не розриває дипломатичні стосунки з цією країною. Можна припустити, що Захід не хоче дуже сильно «щемити» Лукашенка, підвішуючи перед ним морквинку і таким чином провокуючи зрадити путіна та піти на домовленості з Європою та США. Хтозна, а може футбол просто став розмінною монетою в цій грі, щоб вусатий здав свого дружбана або принаймні не дав йому вести активні дії з білоруської території? Колись розвідники напишуть мемуари і ми про все дізнаємось, а поки залишається констатувати, що футбол у нинішній ситуації точно не на першому місці для європейських політиків.