Для української біатлоністки Анастасії Меркушиної минулий сезон видався досить непростим. На це вплинули як суб’єктивні, так і об’єктивні фактори, в першу чергу пов’язані з війною. Тим не менш, на чемпіонаті Європи у швейцарському Ленцерхайде, який відбувся наприкінці січня, українка завоювала золоту нагороду в спринтерській гонці, за що була визнана найкращою спортсменкою місяця в Україні.

Про те, як склався для неї цей сезон, які емоції відчула після отримання нагороди найкращої спортсменки, а також про своє ставлення до майбутніх змін в тренерському штабі жіночої команди Анастасія розповіла в інтерв’ю виданню XSport.

— Анастасія, нещодавно ви з сестрою Олександрою отримали нагороди від НОК України, як найкращі спортсменки січня. Поділіться емоціями від подібного визнання?

— Звісно, приємно разом з родиною отримувати подібні нагороди. Я отримала задоволення від перегляду яскравих моментів цього сезону. Вдалося нарешті порадіти на повну, адже під час змагань досить важко розслабитися, ми постійно знаходимося у стресі. Пробігли гонку і вже думаємо про наступні. Тому зараз по завершенню сезону я дійсно відірвалася в емоційному плані, відчула себе по-справжньому щасливою. Щиро вдячна за таке визнання.

— Наскільки складно було змагатися у цьому сезоні, адже результати на Кубку світу були відверто не найкращими. Чи є розуміння, що потрібно зробити, щоб досягнути прогресу у майбутньому?

— Я вже неодноразово говорила, що результати цього сезону мають фізіологічну причину. Війна не могла на нас не позначитися. Біатлон потребує якісної фізичної підготовки, тому дуже важливо було закласти базу весною. А минулою весною ми думали не про спорт, що цілком логічно. Перед нами стояв вибір: пройти весь сезон з посередніми результатами або обрати якийсь старт, де можна було показати максимальний результат. Кожен обрав свою стратегію.

Я щаслива, що незважаючи ні на що сезон без медалей для команди не завершився. У нас є нагороди чемпіонату Європи, юніорських змагань. Це все одно досить солідний результат. До речі саме юніори весною мали можливість виїхати закордон і пройти більш менш якісну підготовку, тому й виступали у цьому сезоні досить пристойно.

Хоча ми всі були дуже мотивовані. Подекуди, така надмірна мотивація часто навіть заважала. Хотілося досягнути всього і відразу. Викладалися завжди на всі сто відсотків, але не завжди це йшло на користь.

— Цього сезону ви були досить відвертими, як з вболівальниками, так і з журналістами. Тим не менш, не обійшлося без скандалу і хейту через один з дописів вашої сестри в Instagram. Наскільки складно було вам це пережити?

— Це дуже складне питання і однозначної відповіді на нього немає. Сталося те, що сталося. Сподіваюся, що хоча б хтось замислився над своїми вчинками. Вірю, що Україна – це у першу чергу країна інтелігентів. Закликаю усіх не соромитися, а говорити про норми, яких варто дотримуватися, а також речі, які є неприпустимими. Не ми одні страждаємо від якогось хейту. Це стосується багатьох сфер життя – від влади до творчих особистостей. Кожному із нас є над чим працювати. Важливо зробити правильні висновки.

— Наприкінці березня в Буковелі завершився чемпіонат України, після якого багато спортсменів залишилися на закатку. Як пройшов цей процес?

— Так, після чемпіонату України ми на тиждень залишилися в Буковелі. Намагалася використати цей час на максимум, весь час була на снігу – на бігових або гірських лижах. Повітря, гори, мої улюблені Карпати… Що може бути краще?

Приємно було відчувати, що нарешті повернулися додому. Безумовно, хотілося більше часу провести на лижах, але погодні умови вже були не найкращі, тому довелося їхати.

— Незабаром буде оголошено новий тренерський штаб жіночої команди. Які в тебе особисто очікування від майбутніх змін?

— Можу сказати, що якщо брати перших номерів жіночої команди, то такої єдності у рішеннях не було вже досить давно. Разом з дівчатами ми погодили новий тренерський штаб. Важливо, що нам вдалося об’єднатися і зробити свій вибір. Нас нарешті почули.

— Які плани на міжсезоння і коли приблизно почнеться підготовка?

— Десь з травня почнемо готуватися до нового сезону. Слідкуйте за моїм Instagram. Цьогоріч буду намагатися більше викладати фото і відео з тренувань. Зрозуміла, що людям цікаво знати подробиці нашого тренувального процесу, тому буду старатися максимально його висвітлювати.

Відзначимо, що за інформацією XSPORT.ua новим старшим тренером жіночої збірної стане український спеціаліст Микола Зоц, який до цього працював з юніорською команди. Крім того до тренерського штабу увійдуть Олег Меркушин та Ігор Ященко.

Офіційне представлення тренерів, а також спортсменів, які увійшли до складу національної команди на підготовку до нового сезону, має відбутися у середу, 12 квітня.