Виконавчий директор департаменту МОК зі зв’язків з національними олімпійськими комітетами Джеймс Маклеод прокоментував ситуацію з українськими спортсменами.

Міністерство молоді та спорту України ухвалило документ, згідно з яким українським спортсменам забороняється брати участь у міжнародних змаганнях, якщо там також є представники росії або білорусі.

Якщо наші спортсмени поїдуть на такі змагання, то федерацію, яка їх туди відправила, можуть позбавити статусу національної. Це рішення нашої влади продиктоване допуском МОК спортсменів з рф і рб до олімпійських ігор, повідомляє FanDay.

Джеймс Маклеод виступив зі звинуваченнями на адресу української влади. Представник олімпійського комітету вважає, що Україна занадто різко висловлюється про цю організацію.

«Було багато різких формулювань з боку уряду України з приводу ухваленого виконкомом МОК рішення. Вони дійшли до того, що заборонили своїм же спортсменам брати участь у змаганнях, де можуть бути нейтральні спортсмени з російським або білоруським паспортом. Вони також пригрозили припинити фінансування українських спортсменів у цій ситуації».

Також Маклеод заявив, що бан українських спортсменів з боку Мінмолодьспорту буде обговорюватися на Виконкомі МОК,

«Для нас очевидно, що справа зайшла надто далеко, оскільки в центрі всіх наших обговорень мають бути спортсмени, і ми не вважаємо, що рішення урядів, — чи то Україна, чи то росія, чи то будь-хто інший, — мають впливати на можливість спортсменів отримувати доступ до міжнародних змагань або фінансування. Виконкому МОК доведеться обговорити те, що відбувається», — цитує Маклеода Inside the Games.

Нагадаємо, росія з 24 лютого 2022 року веде відкриту війну проти України. На початку минулого року російські війська заходили на територію нашої країни використовуючи білорусь, а зараз вони користуються їхніми аеропортами для зльоту своїх літаків, які обстрілюють Україну.