Поспілкувались з ветераном українського тренерського цеху, наддосвідченим Миколою Павловим, який встиг потренувати найкращі клуби країни, включно з Дніпром та Динамо. З останнім в сезоні 1994/1995 років виборював золоті нагороди Вищої ліги.

В ексклюзивному інтерв’ю Sportnews.com.ua він поділився прогнозом на ключові поєдинки заключного туру УПЛ. А ще розповів дуже цікаві і малокомувідомі подробиці, як свого часу Дніпро «здобував перемоги», катаючи договірні поєдинки та поділився своєю фаховою думкою, чого Динамо цьгоріч «не біжить».

Розмова з Миколою Петровичем вийшла у форматі лонгріду, але й мастріду водночас. Тож, enjoy.

– Один з центральний матчів туру, безумовно — гра в Полтаві між не чужою мені Ворсклою і Шахтарем, – розпочав розмову Микола Петрович.

Я от пригадую, коли я очолював Ворсклу, ми зустрічалися з Шахтарем, який на момент гри, теж вже забезпечив собі чемпіонство.

Це було давно, сезон 2010/2011 років. Ворскла тоді, якби обіграла команду Мірчі Луческу, то вийшла б до єврокубків. Однак тоді у Шахтаря був такий склад, ой-ой-ой (сміється – прим.). Там кого б не поставив Луческу — легко не було б. І ми тоді не перемогли, зіграли 1:1 (14 травня 2011 року – прим.).

Зараз ситуація в Шахтарі дещо інша, склад не такий потужний. Тож, якщо «гірники» вийдуть не основним складом, то у Ворскли є всі шанси здобути три очки. І вже потім, у разі втрати очок Олександрією, може й таке бути у грі команди Руслана Ротаня проти Руху, Ворскла знову може вийти до єврокубків, посівши п’яту позицію.

Одним словом – в Полтаві має бути хороша гра. Бій чемпіонам Ворскла точно дасть. Тим паче, зараз команда на ходу, чотири перемоги поспіль.

 – Цікаво має бути й в Ужгороді, де морально пригнічений Дніпро-1 прийматиме Кривбас. Особливо,  зважаючи на чутки, що Дніпро, мовляв, здасть гру криворізькому клубу, аби напряму вийти до групового етапу Ліги Європи, а не борсатися в кваліфікаціях Ліги чемпіонів, намагаючись обіграти дуже сильних суперників. 

– Нині, я не дуже вкурсі того, що відбувається у Дніпрі-1, але, якщо Коломойський лишився тим самим Коломойський, яким і був … Знаєте, одна чи дві гри проти Кривбасу точно були свого часу підставними, щоб там не говорили футболісти чи менеджери. Я знаю точно, що при Валерійовичу були ігри з Кривбасом в сторону Дніпра.

Зараз Дніпро-1 і Кривбас, я так розумію, нічого не пов’язує, в них не один господар.

Кривбас – амбіційний клуб, в них дуже амбіційний тренер Юрій Вернидуб, тож очікую, що прийдешня гра для Дніпра-1 буде важкою. Тим паче в них чотири футболіста основи не будуть грати – Матарітта, Пеглоу, Гуцуляк та Федорів (всі вони отримали червоні картки в поєдинку проти Шахтаря, – прим.).

Тож, у Кривбасу є всі шанси взяти очки в поєдинку з Дніпром-1. Якби я ставив ставки, то поставив би на Кривбас.

– За таких розкладів: втрати очків Дніпром-1 і перемога Зорі в матчі з Минаєм, який свої локальні завдання вирішив, — срібло вперше в історії може здобути не дніпровський, а луганский клуб. 

– Буду за них вболівати, тим паче в мене товариш у тренерському штабі луганчан працює – Чижов Олександр. Це його перший сезон в якості асистента головного тренера. Для нього буде дуже хороший початок кар’єри, якщо він завоює з командою не бронзові, а срібні медалі.

 – Які прогнози щодо боротьби внизу, боротьби за 11 та 12 місця, що дають гарантію на участь в УПЛ в наступному сезоні?

– Думаю, що шансів набрати очки в останньому турі немає жодних в Металіста 1925, який гратиме з Динамо.
В матчі Вереса й Інгульця, якщо вдасться взяти очки команді Сергія Ковальця, зрозуміло, що вони гарантують собі прописку в еліті на наступний сезон, а от у Вереса не все так просто. Гравці Вераса — бійці. З характером там в колективі все має бути гаразд, але ситуація довкола Юрія Вірта… Чи витримає він це все психологічно?! Тренерського досвіду в нього обмаль, а тут ще довкола нього всі ці чутки, що його звільнять, що Верес очолить Остап Маркевич чи Сергій Лавриненко.

Знаєте, даю вам сто відсотків, що ні Маркевич, ні Лавриненко в Рівному не тренуватимуть. Не думаю, що президент Вереса Іван Надєїн отак візьме і звільнить Вірта. Впевнений, що зіграють з Інгульцем, сядуть, поспілкуються, дійдуть якогось консенсусу.

Мало шансів взяти три очки в Руха в матчі проти Олександрії, бо команда Руслана Ротаня буде будь що намагатись втримати п’яту позицію.

Важко робити якісь прогнози на матчі команд, що боротимуться внизу, а подивитися їх поєдинки буде цікаво.

А ще скажу, хоч це і не відповідь на питання, що найкращий тренер в цьогорічному чемпіонаті знаєте хто на мою думку? Володя Шаран. З тією командою, що він має, він витиснув максимум. Зауважте, яку б команду не тренував Шаран, всюди він досягав результату, ніде не провалився.

От в Зорі, кого не постав – буде третє місце. Хіба минулий, недограний чемпіонат, луганчани завершили на четвертому місці, але там гравці і не лише гравці відверто ненавиділи Рафаїлова (Сергій Рафаїлов – колишній генеральний директор Зорі з відверто проросійськими поглядами, – прим.), тож і грали так, аби він скоріше забрався з клубу чи його «попросили» на вихід.

А Володимир Шаран, до якого б клубу не прийшов, а результат дає більший ніж від нього багато хто очікує. Минай останні чемпіонати вічно внизу був, вічно до останнього боровся, а зараз ні. Команда посідає доволі високе, як для неї восьме місце. А уявіть, якби дати Шарану ресурс, можливості, що мають Кривбас, Ворскла чи Зоря в Минаї? Шарана несправедливо обходять увагою.

 – Що не так з Динамо? Це ж справжнісінька ганьба для киян зайняти місце нижче другого.

– Луческу прийшов і одразу дав шалений результат, але потім почалась війна і почались проблеми. Хоча війна ж всіх великих клубів торкнулася, не лише Динамо, правда ж?

Пам’ятаю, як я дуже давно приймав Дніпро після того, як команду тренували такі метри, корифеї, як Володимир Ємець та Євген Кучеревський. Та я днями й ночами працював, я не спав. Займався і командою, і спонсорів шукав. Всім займався. Я мав показати рівень, інакше б мене з’їли! Я був тоді молодим, голодним до перемог.

Луческу вже 77 років. До Динамо, особливо зараз в час війни, він жив у тепличних умовах. В Шахтарі для нього робили все: літаки, гелікоптери, пароплави – все! Все працювало на нього і для нього.

В Києві все вийшло не зовсім так. В цьому сезоні багато ключових гравців пішли, багато отримали травми і пропустили чимало ігор. Насамперед мова про Миколу Шапаренкка та Георгія Бущана.

Однак, якщо гравці травмуються на рівному місці, значить, щось негаразд з тренувальним процесом. Це ж очевидно. А ще всі ці товарисько-виставкові матчі до початку чемпіонату …  ті ігри на користь грі Динамо, їх функціональній підготовці до чемпіонату не пішли. Підготовку до чемпіонату провалили.

Для мене Динамо — не просто клуб. Це клуб, за який я вболіваю, клуб, який мені випала честь тренувати свого часу. Динамо — не той клуб, що буде чекати роками на результати, ні. Вболівальники не дадуть, громадськість, керівництво.

Бажаю Луческу здоров’я від щирого серця, але, знаєте, не вірю я в те, що тренер з ціпком чи на милицях може дати результат. Можливо, йому вже просто час йти на пенсію.

Віктор Глухенький для Sportnews.com.ua