Михайло Мовчан, доброволець та майстер спорту, який підкорив Монблан, загинув у боях під Бахмутом у червні цього року. Сумну новину повідомила Верховна Рада України, передає META.

Захисник народився в Кривому Розі. Туризмом він почав захоплюватися ще в дитинстві, і вже у 5 років почав ним займатися. Михайло здобував призові місця на чемпіонатах області та України в пішохідному та гірському туризмі. Тоді Мовчан знаходився у складі команди Інгулецького центру туризму. Крім того, Михайло здобув звання майстра спорту України з туризму. Пізніше герой перейшов на промисловий альпінізм.

Протягом останніх років Михайло Мовчан жив за кордоном. У 2019 році він зміг підкорити вершину Монблан, найвищу в Західній Європі. Після початку повномасштабної війни Михайло повернувся на батьківщину та добровільно пішов захищати її на фронт. Він був командиром відділення 1 роти протитанкового батальйону, воював біля сіл Горенка, Мощун Київської області, на Запоріжжі, на околицях Курдюмівки, у Бахмуті та на півдні від міста-фортеці. Михайло загинув під час виконання бойового завдання.