Колишній футболіст донецького «Шахтаря» та збірної України Геннадій Орбу став головним тренером «Звєзди» із Санкт-Петербурга. Про це повідомив офіційний сайт клубу.

Орбу пішов шляхом Тимощука та Зубова

На цій посаді він замінив інших зрадників – колишніх українських футболістів Геннадія Зубова та Віталія Віцинця, яких відправили у відставку. Орбу вирішив працевлаштуватися в росії навіть попри те, що на початку повномасштабного вторгнення РФ пережив обстріли у Маріуполі, оскільки станом на 24 лютого 2022 року він працював в академії ФК «Маріуполь». «Тільки вчора вирвався з Маріуполя та заїхав на безпечну територію, — розповідав Орбу у березні 2022-го року. — Слава Богу, що живий і здоровий разом із сім’єю. 21 день війни я був у Маріуполі. Коли почалися обстріли Маріуполя, ми сиділи у підвалі багатоквартирного будинку. Нас там було близько 200 людей. Загалом не було жодних комунікацій: ні світла, ні води, ні газу. Найголовнішим завданням було прогодувати дітей та дружину. Ми стояли годинами у черзі за водою під обстрілами. Ми бачили тіла вбитих мешканців просто на вулиці».

Із Маріуполя Орбу виїхав до Бердянська, а звідти — до Грузії. Із літа 2022 року колишній півзахисник збірної України працював асистентом головного тренера грузинського «Колхеті-1913», і ось тепер очолив «Звєзду», яка виступає у третьому за силою дивізіоні росії. «Ну так, ми грали з Орбу, — цитує НВ колишнього форварда «Шахтаря» та збірної України Андрія Воробея. — Це були взагалі золоті часи для мене. Кінець 1990-их, початок 2000-их. Я з ним довго не спілкувався, а зараз взагалі не спілкуюсь. Людина хороша була. На той момент такі «старички» і дали мені дорогу в дорослий футбол. Як тренери, так і кістяк команди», — сказав Воробей, який притім відмовився коментувати сам вчинок 53-річного Орбу.

Хто такий Геннадій Орбу

Геннадій Орбу є уродженцем Макіївки. Восени 1992-го року він підписав контракт із донецьким «Шахтарем», у складі якого відіграв 4 сезони, провівши 106 матчів у вищій лізі чемпіонату України та забивши 12 голів. Сезон 1996-97 він провів у російському клубі «Ротор» (Волгоград), а по його завершенні повернувся до Донецька. Продовжив виступи за «Шахтар» протягом 1997—2000 років, провівши на полі ще 86 матчів та забивши 27 голів. Він тричі ставав срібним призером чемпіонату України та двічі володарем Кубка України.

Влітку 2000 року через конфлікт з головним тренером команди Віктором Прокопенком був виставлений на трансфер. Спочатку перейшов до полтавської «Ворскли», а згодом до російського «Сокола» зі Саратова, в якому 2002 року й завершив ігрову кар’єру.

До національної збірної України Орбу отримав запрошення восени 1994 року, дебютував у формі головної команди країни 13 листопада того ж року у домашньому матчі проти збірної Естонії. Загалом відіграв у збірній 3 роки (з 1994 по 1997), виходив на поле у 17 матчах.