У в’язниці Таїланду знайшли альпініста та фотографа родом із Львівщини Георгія Сутуріна, який протягом шести років вважався мертвим. У МЗС України прокоментували ситуація.

Інформація про те, що Георгій живий, вперше з’явилася в опозиційному російському інтернет-ЗМІ “Медуза”.

Зокрема в інтерв’ю виданню піаніст Гліб Колядін, який грає із популярною групою “Би-2”, розповів, що 24 січня 2024 року колектив у повному складі затримали у Таїланді через відсутність робочої візи. Спочатку артисти знаходилися у туристичній в’язниці у Пхукеті, потім їх перевели у Бангкок.

Розповідаючи про жахливі умови у в’язниці, російський музикант згадав про альпініста зі Львівщини Георгія Сутуріна, який вважався мертвим, і до якого нібито за три роки ув’язнення ніхто з українського консульства не приходив.

У Міністерстві закордонних справ прокоментували інформацію, запевнивши, що українські дипломати вирішують питання його повернення додому.

У коментарі “Укрінформу” речник відомства Олег Ніколенко зазначив, що МЗС відомо про українського громадянина, який перебуває в міграційному закладі Таїланду.

“Українське посольство в Бангкоку займається його справою із перших днів його затримання через нелегальне перебування в Таїланді протягом двох років без паспортних документів”, – пояснив він.

За словами Ніколенка, за цей час українські консули неодноразово відвідували та підтримували телефонний зв’язок із Сутуріним, а також надавали йому роз’яснення про законні шляхи повернення до України.

Речник додав, що, згідно з наявною інформацією, українець спершу хотів залишатися на території Таїланду. Нині Сутурін виявив бажання повернутися на Батьківщину.

“Посольство України оформлює йому необхідні українські проїзні документи, домовляється про оплату авіаквитка”, – наголосив Ніколенко.

Він зауважив, що за ініціативою дипломатів співвітчизник також пройшов медичний огляд.

“Стан його здоров‘я задовільний, він забезпечений одягом та предметами першої необхідності”, – розповів речник відомства.

Довідка

Георгій Сутурін родом із Червонограда Львівської області. У 80-х та на початку 90-х років минулого століття чоловік активно займався альпінізмом. Пройшов гори Кавказу і Паміру. Також Георгій захоплюється фотографією.

Спочатку Сутурін мешкав у Львові, потім переїхав до Києва. Кілька років тому чоловік разом зі своєю подругою переїхав у Таїланд. Однак у кінці 2018 року його друзів повідомили, що Георгій помер у Таїланді.