Капітан збірної України з біатлону Дмитро Підручний у сезоні-2022/23 майже не виступав. Єдиним стартом для лідера «синьо-жовтих» стала естафета на етапі у Контіолахті, в якій наши хлопці стали дев’ятими.

Після цієї гонки у Підручного загострилися проблеми з коліном, він «практично не міг зігнути ногу». Без хірургічного втручання обійтися було неможливо, тому у грудні Дмитру зробили операцію у Німеччині.

Дмитро Підручний став гостем етеру студії «Суспільне Спорт», де розповів про процесс відновлення після операції, а також плани на залишок поточного сезону.

Що сказав Дмитро Підручний

Про реабілітацію після операції на коліні

«Я вже в Австрії, Обертілліаху. Буквально декілька годин тому ми прибули з юнацькою командою сюди. Буду намагатися повертатися до нормального режиму тренувань та відновлювати свою форму. Це основне завдання».

«Сьогодні вже рівно місяць, як мені зробили операцію. Я вже більше 10 днів ступаю на ногу, днів 4-5 вільно ходжу. Буду з завтрашнього дня починати повноцінні тренування і поступово, думаю, з кожним днем додаватиму. Сподіваюся, що все буде виходити, і я найближчим часом зможу доєднатися [до команди] та взяти участь у якихось змаганнях. Але коли це саме відбудеться — важко сказати».

Про відновлення тренувань

«Я повністю на контакті з лікарями, повністю виконую їхні рекомендації. Вони кажуть, що не треба нічого боятися, але все треба робити згідно їхньої програми: що, коли і які вправи робити, а також яке навантаження можна давати на цю ногу. До сьогоднішнього дня як такого тренування не давав, були лише розвиваючі вправи на коліно, яке робили його гнучкішими. Ці вправи допомогли і далі, гадаю, я буду робити так, як рекомендують лікарі. Думаю, все буде добре».

«Тренування на лижах? Так, сподіваюся, що завтра зможу стати на лижі. Буду орієнтуватися по ситуації, але є попередній план дій, коли і куди маю їхати. Але це все залежить від того, наскільки якісно зможу відновитися. Виходячи з цього, будемо планувати з лікарями та тренерами. Не будемо форсувати форму, рватися на чемпіонат Європи чи чемпіонат світу. Робитиму все, відштовхуючись від того, наскільки добре буде почувати себе коліно».

Про повернення у сезон

«План повернутися у сезоні? Є, але все буде згідно рекомендацій лікарів. Але форсувати нічого не збираюся, і буду відштовхуватися від того, як все буде складатися — здоров’я та мої можливості».

«Я кожен день на контакті з лікарем моїм, який мене супроводжував на операцію в Німеччині. На контакті з українськими лікарями. Знаходжуся тут з командою, де є теж фізіотерапевт, можу з ним попрацювати».