З чоловічої індивідуальної гонки стартував п’ятий етап Кубка світу з біатлону. Гонку виграв лідер особистого загального заліку, норвежець Йоганнес Бьо, натомість одразу четверо українців фінішували в межах залікової зони.

За відсутності значної кількості природнього снігу організатори були змушені використовувати штучний. Це помітно позначилося на тому, як гонка виглядала з телеекранів — зі значною часткою зеленого покриття на дистанції.

Проте брак снігу став не єдиною проблемою, з якою зіткнулися організатори змагань у Німеччині. Посеред гонки на Кімґау-Арені в Рупольдингу зникло світло, через що виникли складнощі з організацією телетрансляції змагань та обліком результатів спортсменів у онлайн-режимі.

Проблеми з освітленням на арені також позначилися на виступах окремих біатлоністів. Та навіть загрожували скасуванням результатів усього змагального дня, рішення щодо чого ухвалювали організатори з Міжнародного союзу біатлоністів (IBU), повідомляє «Суспільне Спорт».

Що сталося

Проблеми з електропостачанням почалися вже після того, як Йоганнес Бьо показав найкращий час у гонці. Найвагомішою проблемою для біатлоністів, спричиненою технічними перебоями, стала відсутність належного освітлення мішеней на вогневих рубежах, які належало подолати ще значному числу учасників.

Детальніше про перепони для спортсменів розповів менеджер збірної Норвегії, якого цитує норвезький портал NRK.

«Наразі я можу лише сказати, що освітлення зникло й на стадіоні темно. Тому доводиться відштовхуватися від часу на стрільбі. Мішені можуть виглядати дещо темнішими, але спортсмени мають добре їх бачити. Тому ми сподіваємося, що все буде гаразд», — пояснює Пер Арне Ботнан.

Своїми враженнями від ситуації, що склалася на трасі, поділився і Йоганнес Бьо, на виступ якого через ранній старт безпосередньо вона не вплинула.

«Я не помітив нічого. Гадаю, що мені добре пощастило сьогодні. Тим, хто змушений з цим зіткнутися, доволі нелегко. Здається, багатьом, хто виходив на трасу, повідомляли, що вони мають бути до цього готовими. Але на мішенях бракує освітлення, тому ти не так відчуваєш різницю між білим та чорним [кольорами на мішенях]. Це не так легко».

Інший норвежець — Стурла Леґрейд, який посів фінальну четверту сходинку — був значно красномовнішим щодо проблем з електрикою. Другий номер загального заліку, що припустився однієї хиби саме на останньому рубежі та програв Бьо менш ніж 43 секунди, натякнув, що перебої мали безпосередній вплив на його результат.

«Стрільба проходила добре. Я відчував, що маю повний контроль [над показниками на вогневих рубежах]. Але на останній стрільбі стало темно, тому було складніше розгледіти мішені. Так склалося — на жаль, не пощастило», — пояснює Штурла.

«Твоя увага переключається з того, аби вразити мішень, на те, аби просто їх побачити. Розрізняти чорний та сірий кольори значно складніше, ніж чорний та білий. Це було важко. Мені пощастило зробити лише одну помилку».

«Перебої з електрикою — помилка організаторів, тому вони мають це виправити. Це впливає на визначення результату. Якщо існують нерівні умови на стрільбі й вони не однакові для всіх, це грає на руку тим, хто опинився в кращих умовах».

Окрім збірної Норвегії, становище на трасі прокоментували й у команді організаторів гонки з Німеччини. Головний тренер команди Марк Кірхнер припустив, що навіть за погіршення умов спортсмени могли продовжувати повноцінну боротьбу.

«Гадаю, всі мали змогу провести хорошу стрільбу. Навіть якщо [освітлення] не було таким яскравим», — цитує Кірхнера Eurosport.

Яке рішення ухвалили в IBU

Коли гонка опинилася від загрозою скасування всіх результатів, представникам керівної біатлонної організації належало визначитися з долею «індивідуалки».

Спортивний директор IBU Даніель Бьом пояснив, що ситуація на трасі в Рупольдингу була далекою від критичної. Зокрема, продовжував працювати офіційний таймер змагань, що не залежав від електропостачання. Проте остаточного рішення на той момент ще не було ухвалено.

«Ми проведемо зустріч суддів після гонки. Нам також варто вислухати спортсменів, які постраждали через вимкнення електрики. Це буде частиною нашої оцінки. На час спортсменів це жодним чином не вплинуло, тому наразі результат вважається дійсним. Але ми маємо провести переоцінку ситуації після спілкування з біатлоністами», — пояснив Бьом.

За даними журналістів NRK, організатори врешті ухвалили рішення залишити в силі підсумковий результат гонки. Перемогу в ній — свою восьму цього сезону — зберіг Йоганнес Бьо, поруч з яким на подіумі розташувалися співвітчизник Ветле Крістіансен («срібло») та словенець Яков Фак («бронза»).