Менше місяця залишається до початку чемпіонату світу з біатлону. Цього року світову першість прийматиме німецький Оберхоф, вперше з 2004-го, пише «Суспільне Спорт».

До початку чемпіонату світу біатлоністи вже подолали п’ять етапів Кубка світу. Деякі з них супроводжувала нестача природнього снігу, зокрема в Німеччині. У Рупольдингу гонки етапу Кубка світу проходили на вузькій змужці штучного покриття, що сильно контрастувало із зеленим тлом навколо. Натомість у місцевому Арбері відмовилися від проведення етапу Кубка IBU, який врешті перенесли до словенської Поклюки.

Схожа ситуація складається й в Оберхофі, де температура повітря до кінця поточного тижня не падатиме нижче -2 градусів за Цельсієм.

Відтак норвезький портал NRK, посилаючись на поточне зображення з арени, де останніми днями дощило й показово бракує снігу, поцікавилося думкою щодо проведення змагань в Оберхофі у біатлоністів місцевої збірної.

«Не можна зараз їхати туди на чемпіонат світу. За такої ситуації це буде катання на роликових лижах», — наголошує другий номер загального особистого рейтингу Кубка світу Штурла Леґрейд.

«Дуже прикро. У Європі стоїть тепла зима. На жаль, це буде помітно й у Оберхофі на чемпіонаті світу, де зараз немає снігу. Я запитую себе, чи дістанемося ми взагалі чемпіонату світу. Це може непокоїти».

Коментує ситуацію й володарка минулорічного Великого кришталевого глобуса Марте Олсбю Ройзеланд: «Ми впритул спостерігаємо кліматичні зміни. Це тебе шокує».

Що на це кажуть організатори змагань

Директор Даніель Бьом, що представляє Міжнародний союз біатлоністів (IBU), переконаний, що для проведення змагань чемпіонату світу вистачить запасів штучного снігу.

«У них [в Оберхофі] є понад 40 тисяч кубічних метрів снігу, що зберігається ще з минулої зими. Запасний варіант — виробництво снігу з лижного залу поруч, але я не думаю, що ми цього потребуватимемо», — пояснює Бьом.
Організатори на місцях також переконані, що відсутність природнього снігу не завадить проведенню змагань.

«Ми припускаємо, що того запасу снігу, який ми маємо наразі, буде достатньо. Навіть за несприятливої погоди», — цитує Sportschau Гартмута Шуберта, представника влади регіону Тюрингія на чемпіонаті світу.