До сезону-2024/25 чоловіча збірна України готується під керівництвом нової тренерки — Надії Бєлової. Вона замінила на посаді Юрая Санітру, який працював з чоловічою збірною впродовж восьми років.

Богдан Цимбал дав ексклюзивне інтерв’ю для Суспільне Спорт, у якому розповів про особливості літньої підготовки, зміни з приходом нової тренерки, а також про власні очікування щодо шансів на потрапляння до основного складу на гонки Кубка світу.

Як проводили літню підготовку

«Як завжди — тренуємося. Спочатку були в Рамзау, перший такий ознайомчий збір із новою тренеркою. Вона [раніше в збірній] працювала лише з Тищенком і Ткаленком. Всі ми решта для неї — нові люди. Бачила нас на якихось гонках, підтримувала».

«Перший збір був цікавий, спокійний. Мали довші, більш стрілкові тренування. Між зборами дуже короткий період, тому рідко буваємо вдома. Потім були в Буковелі, там також працювали на ролерах, трохи робили швидкісну роботу. Потім — Поклюка, де було більше роботи швидкісної. Там у горах потрібно було бачити, на якому ми рівні й де взагалі перебуваємо.

Як відрізняється підготовка в Бєлової від Санітри

«Зовсім два різні тренери, зовсім різна підготовка. Все інакше. Здається, ніби й не дуже багато змінилося, але все інакше. Якісь моменти нові, якісь — пропрацьовували з Юраєм. Звісно, є якісь подібні речі з Бєловою. Але все нове: тренерка, тренування. Цікаво, мені загалом подобається, а як буде далі — то вже буде потім».

«Ми пропрацьовуємо все, і силову витривалість. Мені важко сказати щодо плану, за яким ми працюємо і чого конкретно хочемо. Ми готуємося до стартів».

Чи прижилися вже з новою тренеркою

«Бєлова — це справжня головна тренерка. Якщо виникають питання, вона їх вирішує. Круто, що вона одразу все поставила: можете підходити, спілкуватися, розмовляти. Якщо щось не зрозуміло, цікавтеся. Ми йдемо до результатів, тому маємо один одного розуміти, щоб взагалі не було питань і якихось проблем. Мені вона в цьому плані подобається.

Так, міцно нас тримає, з першого збору вона одразу себе [зарекомендувала] як головна тренерка. Всі її поважають, і це факт. Питає, як справи, переживає, якщо хтось прихворів, дослухається. Загалом я задоволений роботою, наразі все класно».

Про важливість літнього ЧС-2024

«Це більше підготовка до зими. Є можливість стартувати — чому ні? Звичайно, хочемо хороший результат, всі хочуть медалі — не лише ми, але й уболівальники, тренери. Але більше це [слугує] підготовкою до сезону. У кожного є якісь свої цілі на старти, завдання. Кожен робитиме свою роботу та намагатиметься показати себе з найкращого боку. Хочеться поборотися, відчути цю боротьбу. Побачити, чи ти здатен боротися з іншими спортсменами топрівня. Показати, що ми не просто так тренуємося».

Про відбір до основної команди перед зимою

«Ще дуже далеко до сезону. Треба працювати. Думаю, як завжди, будуть якісь контрольні [старти]. Зараз у нас і квота на Кубку світу менша — чотири біатлоністи стартуватимуть. Перший етап у Контіолахті буде великий, як і минулого року в Естерсунді. Скільки туди поїде людей, думаю, буде визначатися лише в листопаді. Поки ми про це ще не думаємо. Треба вже зараз дивитися, хто і як почувається».

Про очікування від себе

«Важко сказати. Я зараз повністю довіряю тренерці. Вона каже, яку роботу виконувати, — ми виконуємо. Так, десь допрацьовуємо самі, де у нас є можливість: більше пробігти, розім’ятися. Головне — не хворіти, щоб не було цих проблем. Хворієш — випадаєш мінімум на два-три дні, а потім ще відновлюєшся. І вже втрачаєш дні, коли можна попрацювати.

Звичайно, хочу бігати на Кубку світу. Звісно, якщо буду готовий, матиму кращу форму за хлопців або просто буде хороший рівень. Цього всі хочуть, всі спортсмени, які тренуються. Не лише виступати, а й боротися за хороший результат. Позаяк минулого сезону було дуже важко з хорошим результатом, то цього року планка знизилася. З нового аркуша все починаєш, потихеньку. Думаю, в нас усе вийде».