Збірна України розпочала виступи на літньому чемпіонаті світу з біатлону 2024 року. І вже у перший день дорослих змагань виборола дві медалі: Дмитро Підручний став чемпіоном, а Артем Тищенко — віцечемпіоном чоловічого суперспринту.

На літньому чемпіонаті світу з біатлону чоловіча збірна України виступає під керівництвом нової тренерки: Надія Бєлова змінила на посаді Юрая Санітру, який впродовж восьми років очолював національну команду. Однак один з біатлоністів, Дмитро Підручний, продовжив співпрацю з тренером: ще у квітні лідер збірної України оголосив про рішення готуватися за індивідуальною програмою до Олімпіади-2026.

Розпочавши підготовку до сезону окремо від команди, Підручний суттєво змінив систему підготовки. За словами біатлоніста, хоча літній чемпіонат світу не був ціллю їхньої підготовки, перемога у першій же гонці є відображенням роботи, яку вони з тренером вже встигли виконати.

«Спеціально з тренером у нас не було підготовки до цього чемпіонату світу, — розповідає Підручний в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — Це в нас більше як тренування, можна сказати, щоб не забувати, що таке змагання, відчути цю атмосферу та отримати змагальний досвід. Перерва між сезонами дуже велика, тому потрібні такі старти. Якщо можна виступити на [літньому] чемпіонаті світу, чому б ні. Це підходило до нашого тренувального плану».

Серед змін у підготовці Підручного — акцент на роботі на стрільбі. У фіналі суперспринту біатлоніст припустився лише однієї хиби, причому завдяки чистій стрільбі на останньому рубежі зміг відірватися від усіх суперників та виграти гонку.

«Ми кардинально змінили систему підготовки, дуже збільшили об’єм тренувань. Я казав, що акцент ми робимо на покращення стрільби, і [у суперспринті], сподіваюся, ми побачили певні ознаки цього покращення. Сподіваюся, дуже продовжувати в такому ж дусі та закріплю стрільбу на подальший сезон».

У самій ж індивідуальній роботі з Санітрою Підручний відзначив те, що всі тренування будуються чітко під нього, а не команду. Завдяки цьому біатлоністу легше зрозуміти, які моменти потрібно покращувати під час підготовки, хоча до такого формату роботи йому спершу було нелегко звикнути.

«Якісь зміни в тренувальному процесі набагато легше відбуваються, ніж коли велика команда. І сама індивідуальна робота з тренером, коли він має змогу постійно за тобою слідкувати, вказувати на твої помилки та виправляти їх, давати підказки — це, звичайно, має свій вплив на результати».

«Але в цій роботі є й мінуси, бо самому психологічно дуже важко тренуватися, коли ти щодня один на тренуваннях. Психологічно трохи важко, але почав до цього звикати з минулого року, коли після травми мені доводилося самому їздити на збори. Тому я розумів, на що йду. Трошки не вистачає спаринг-партнерів на тренуваннях, але ми так намагалися будувати тренувальний процес і збори в [одних] місцях з топкомандами, щоб можна було з ними провести звичайні або контрольні тренування».

«Так було в Обертілліасі, коли на одному з тренувальник зборів ми були зі збірною Німеччини, і провели досить хороші спаринги. На попередньому зборі я був у Бельгії, там було багато топових команд: і норвежці, і французи з німцями. Вийшло трошки послідкувати за фестивалем Blink і потренуватися з хорошими спортсменами. Й іноді бракує командного спілкування, але це робочі моменти і ти розумієш, для чого ти цим жертвуєш».

Попри індивідуальну підготовку з Санітрою, Підручний зберігає комунікацією з новою тренеркою чоловічої збірної України. За словами біатлоніста, Надія Бєлова з розумінням поставилася до його бажання готуватися до наступної Олімпіади під керівництвом словацького тренера.

«У певній мірі у нас свобода [із Санітрою]: ми самі визначаємо, де, коли і що тренуємо. Але комунікація з [новою тренеркою] дуже хороша. Час від часу ми спілкуємося, підтримуємо зв’язок. Вона з розумінням поставилася, що я вже віковий спортсмен, довго тренуюся з Санітрою і за два роки до Олімпіади не хотів би кардинально змінювати концепцію тренувального процесу. Юрай мене за вісім років дуже добре знає, тому вона з розумінням поставилася. Ми спілкуємося часто, говорили про майбутні збори, де ми будемо і зможемо перетнутися. Якогось тертя між нами немає, всі розуміють, що ми — в одному човні та працюємо над одним результатом».

У подальших планах Підручного після літнього чемпіонату світу з біатлону — продовження індивідуальних зборів. З командою біатлоніст перетнеться у жовтні, де проведе спільний збір у Рамзау, після чого він разом з тренером вирішить подальший формат підготовки до перших гонок Кубка світу.

«Готовий повністю провести новий сезон? Певні напрацювання і думки стосовно цього є, але вони ще на 100% не затверджені. Можуть відбутися якісь зміни протягом сезону, враховуючи результати та мій стан здоров’я, відновлення. Звичайно, основна ставка — на чемпіонат світу, як і в кожної команди. Але, звичайно, етапи Кубка світу ніхто не скасовував, і там теж треба показувати хороші результати. Вже впродовж сезону будемо дивитися та розставляти приорітети, враховуючи результати й мій стан».