Старший тренер української жіночої збірної з біатлону Микола Зоц дав оцінку виступам наших дівчат на літній світовій першості 2024 року.

— Миколо Миколайовичу, як оціните виступ збірної на літньому чемпіонаті світу? Якщо говорити про завдання на турнір – то це насамперед здобути змагальний досвід?

— Так, зазвичай літні змагання завжди розглядаємо як етап підготовки. Проте, коли спортсмени виходять на будь-який старт, вони все одно мають показувати свій максимум. Чи це контрольні тренування, чи другорядні змагання – спортсмен має прагнути показати максимум. На літній період, вважаю, ми не показали всі свої максимальні сили. Цьому є об’єктивні причини: насамперед у нашому складі були втрати. Якщо підсумувати, то хотілося би кращого.

— Попереду новий біатлонний сезон. Опираючись на літній чемпіонат світу, Ви для себе оцінили основні проблеми нашої збірної зараз і що, зрештою, вже вдалося покращити?

— На зимовий сезон ми не можемо відштовхуватись від літнього чемпіонату світу. Можна сказати, що це зовсім різні два види спорту. Ми отримуємо досвід не так спортивного результату, як спосіб перевірити спортсменів на офіційних змаганнях у психологічному плані.

У цей період проводиться не так багато стартів, тож потрібно завдяки таким турнірам нагадувати спортсменам про змагальний досвід і конкуренцію. З точки зору психології більшість спортсменок не впорались. Але не можна порівнювати те, як вони почуваються на зимових стартах і літніх. Деякі моменти на літньому чемпіонаті я врешті-решт побачив, але при підготовці була змога оцінити все краще.

Зазвичай той, хто влітку почувається класно, взимку має проблеми з тривогою чи хвилюванням. Спортсмен, який готується до зимового сезону, перебуває під більшим навантаженням. Ми проходили підготовку у Франції, на висоті 1800, готуючись насамперед до зими, – розповів фахівець.