Національний олімпійський комітет України визначив перелік спортсменів, що отримуватимуть стипендії за програмою МОК у рамках підготовки до зимової Олімпіади-2026.

Комісія НОК затвердила список з 15 атлетів у чотирьох видах спорту — вони відповідали необхідним критеріям та стануть власниками стипендій за програмою «Олімпійська солідарність МОК».

НОК визначив стипендіатів у видах спорту, в яких українці «традиційно демонструють високі результати на зимових змаганнях» — біатлоні, лижному фристайлі та стрибках з трампліна, сноубордингу та скелетоні.

Хто отримуватиме олімпійські стипендії МОК перед ОІ-2026?

  • Біатлон: Антон Дудченко, Дмитро Підручний, Артем Тищенко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Христина Дмитренко, Ірина Петренко.
  • Фристайл: Дмитро Котовський, Володимир Кушнір, Олександр Окіпнюк, Ангеліна Брикіна.
  • Сноубординг: Михайло Харук, Аннамарі Данча.
  • Скелетон: Владислав Гераскевич.
  • Стрибки з трампліна: Євген Марусяк.

«Це не лише формальність, — пояснив на засіданні президент НОК Вадим Гутцайт. — Це можливість для спортсменів краще підготуватися до важливих міжнародних стартів і досягти нових висот».

При виборі стипендіатів НОК брав до уваги результати двох попередніх зимових сезонів — 2022/23 та 2023/24. Остаточний перелік був затверджений виконавчим комітетом організації.

Програма «Олімпійська солідарність» — глобальна ініціатива МОК з підтримки національних олімпійських комітетів у всьому світі, зокрема тих, які мають у цьому найбільшу потребу. Програма фокусується на розвитку спортсменів, підготовці тренерів і спортивних посадовців.