Біатлоністка збірної України Анастасія Меркушина розповіла про переможному для себе гонку в спринті на чемпіонаті Європи-2023 у швейцарському Ленцерхайде.

«Немає слів, яка важлива ця перемога. По-перше, вона неочікувана: не те щоб хтось — я сама від себе не очікувала такого результату у спринті. Тому мені особисто було важливо відчути силу, що я можу. Неважливо, як ти у себе віриш — головне, щоб у тебе бог повірив. Це особисто такі відчуття. Але, звичайно, у першу чергу ціль на сезон, зважаючи на ситуацію в країні, була зробити максимум. Щоб принести хороші новини, перемогу і дати привід для гордості, щоб піднявся український прапор та пролунав гімн. Звичайно, я щаслива, що мені це вдалося.

У мене насправді були проблеми зі стрільбою останні декілька днів. Я поговорила зі своєю сестрою (біатлоністкою Олександрою Меркушиною — ред.), вона мене заспокоїла, налаштувала, що я зможу. Хто я така, щоб не слухати свою сестру — зробила, як вона сказала. Ходом було важко, скажімо, що боролася від початку до кінця, не давала собі слабину. Намагалася зробити якомога краще. Звісно, це було дуже важко, ти терпиш, і траса тут досить важка, високогір’я. Важко було дихати, зважаючи на всі хвороби, які у нас були. Усім тут було важко, тож треба було терпіти, це все, що від мене залежало.

Думаю, це була більше психологічна проблема в Антхольці. Розуміла, що гонки та етапи — це круто, але основні старти підходять, на які доведеться бігти фактично всі гонки, куди поставлять і де відберуся. Відчувалося, що попереду тривалий марафон гонок і, звичайно, хотілося на підсвідомому рівні якось відпочити. А тут вже — це основні старти і розумієш, що вище буде лише чемпіонат світу. Тож працювати тут треба і зараз. Сподіваюся, що тієї невеликої кількості базової підготовки, яку я встигла зробити — мені її вистачить для подальших стартів», – розповіла Меркушина.

Нагадаємо, що сьогодні Анастасія Меркушина пробіжить гонку переслідування на ЧЄ-2023, початок о 11:30.