Збірна України з біатлону назвала попередні склади на чемпіонат світу, який проходитиме у німецькому Оберхофі з 8 по 19 лютого. Список біатлоністів повідомили в коментарях виданню «Суспільне Спорт» тренери команд — Юрай Санітра та Олександр Кравченко.

Оголошення складів відбулося після чемпіонату Європи, на якому збірна України фінішувала у топ-3 медального заліку. Наступний старт після Євро — чемпіонат світу, який пройде у німецькому Оберхофі. На нього Україна може заявити 12 біатлоністів: по шість у чоловіків та жінок. На старт в особистих гонках, водночас, зможуть вийти лише по чотири біатлоністи.

Юрай Санітра і Олександр Кравченко назвали попередні склади команд на чемпіонат світу. Обидва є неповними: тренери не змогли назвати прізвище «шостого» біатлоніста, який відправиться з командою на чемпіонат світу.

Як виглядають склади збірної України на ЧС з біатлону?

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Денис Насико
Жінки: Олена Білосюк, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Анна Кривонос, Любов Кип’яченкова

Кого розглядають тренери збірної України «шостим» біатлоністом?

Олександр Кравченко в ефірі студії Суспільне Спорт відзначив, що розглядає на останнє місце у складі 18-річну Олександру Меркушину, яка вже дебютувала на рівні Кубка світу у сезоні. Водночас, щодо Дар’ї Блашко, яка пропускала останні етапи через запалення вестибулярного нерва, тренер визнав, що має сумніви щодо її відновлення до турніру.

«Буде Олена [Білосюк], Юля [Джима], Настя [Меркушина], Анна Кривонос, Любов Кип’яченкова. Ще розглядатиму варіант з Сашею Меркушиною. Блашко? Думаю, так, [вона не потрапить до складу], тому що не встигне відновитися. Участь Олександри Меркушиної? Думаю, що так, це питання розглядається».

А ось старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра ще після гонки переслідування мав розуміння щодо складу на чемпіонат світу. Тоді як за останнє місце боротимуться Руслан Ткаленко, Артем Тищенко і Тарас Лесюк — для цього вони виступлять на Кубку IBU в Обертілліаху, який відбудеться перед чемпіонатом світу.

«Ні, гонка [переслідування] не грала ніякої ролі у відборі шостого біатлоніста на чемпіонат світу. Вирішуватимемо після Кубка IBU в Обертіліаху. Там дивитимемося на Руслана Ткаленка, Артема Тищенка і Тараса Лесюка. Для Дмитра Підручного [Кубок IBU] не буде відбором. Для нього це буде тренування перед чемпіонатом світу».

Що відомо

  • Любов Кип’яченкова і Анна Кривонос мають шанс дебютувати на чемпіонаті світу з біатлону. Кип’яченкова лише у сезоні 2022/23 провела перші гонки у кар’єрі на рівні Кубка світу, Кривонос дебютувала ще у 2019 році на етапі в Холменколлені.
  • Дебютним чемпіонат світу-2023 стане і для Дениса Насика. На рівні Кубка світу 27-річний біатлоніст вперше почав виступати ще у сезон 2021/22, у поточному сезоні вперше здобув залікові очки (26-е місце в індивідуальній гонці у Рупольдингу).
  • Дмитро Підручний підходитиме до чемпіонату світу з біатлону після тривалої перерви, пов’язаної з відновленням після травми коліна. У сезоні 2022/23 Підручний взяв участь лише у першій чоловічій естафеті на етапі Кубка світу в Контіолахті.