Чемпіонат Європи з біатлону – перший з двох головних стартів для збірної України, як неодноразово казали самі спортсмени. Це турнір, що у 2023 році проходив у швейцарському Ленцерхайде (уже за два роки тут відбудеться чемпіонат світу) і де було розіграно вісім комплектів медалей: в індивідуальних гонках, спринтах, переслідуваннях та змішаних естафетах.

Відкритий чемпіонат Європи – не ті змагання, де найсильніші команді змагаються своїми лідерами. Як правило, тут стартують спортсмени з Кубка IBU, тобто рівень конкуренції на континентальних змаганнях нижчий, ніж на Кубку світу. Україна, як і зазвичай, на Євро привезла оптимальний склад. Це пов’язано як з планом тренерського штабу на сезон, так і з необхідністю показувати високі результати, аби здобути державне фінансування на наступний календарний рік.

І у підсумку Україна уперше з 2018 року фінішувала у топ-3 медального заліку, стала однією з трьох країн, що вигравали «золото», пише «Суспільне Спорт».

Україна здобула три медалі, а усього чотири рази потрапляла у топ-10

Збірна України не може жалітися на погану результативність на цьому Євро. На відміну від кількох минулих років, українським біатлоністам вдалося майже повністю конвертувати свої хороші виступи у нагороди.

У шести особистих гонках в українців було чотири потрапляння у топ-10 найкращих, три з них — «золото» і два «срібла».

Першу медаль для України завоювала Юлія Джима. Українка стала віцечемпіонкою в єдиній своїй сильній гонці на турнірі, 15-кілометровій «індивідуалці». Джима закрила 19 з 20-ти мішеней, провела хорошу гонку за швидкістю і в підсумку фінішувала другою. Однак наступні старти для Юлії не вийшли успішними — 39-е місце в спринті, відтак пропуск переслідування. А в змішаній естафеті саме Джима “привезла” команді одне коло штрафу, через що були втрачені шанси на медаль.

Виграш “срібла” зробив Юлію Джиму третьою біатлоністкою в історії України, яка виграла 10 і більше медалей на чемпіонатах Європи. Раніше ця позначка підкорювалася лише сестрам Семеренко, у яких по 11 медалей.

Також здобути «срібло» в індивідуальній гонці вдалося Антону Дудченку. У нього теж 19 з 20-ти точних пострілів, непогана швидкість і перша в кар’єрі медаль на дорослому рівні. Після гонки Антон сказав, що навіть не розраховував на медаль у цій гонці.

Ще два потрапляння у топ-10 — справа Анастасії Меркушиної. Українка змогла виграти «золото» Євро у спринті, де показала близьку до ідеалу стрільбу та витерпіла на останньому колі. На фініші Анастасія виграла у найближчої конкурентки 0.5 секунди — це ціна «золота». А у переслідуванні вона фінішувала сьомою.

Загалом Меркушина стала однією з двох біатлоністок у складі України, Які пройшли усю дистанцію чемпіонату Європи. Вона змагался в індивідуальній гонці — 24-е місце, далі спринт і переслідування, а тоді ще етап в змішаній естафеті. У чоловіків усю дистанцію подолав Богдан Цимбал.

Невдалі змішані естафети для України

Очікування на медаль в України були в змішаних естафетах. У «класичному міксті» Україна стартувала у складі Меркушина — Джима — Прима — Дудченко. Це, фактично, оптимальний склад збірної і на чемпіонат світу. Близький до оптимального склад поставили швейцарці, усі інші збірні-фаворити виступали зовсім іншими атлетами, ніж будуть змагатися в Оберхофі.

Однак Україна фінішувала лише п’ятою. Усі шанси зникли на другому етапі: перед четвертою стрільбою Україна йшла четвертою в 15 секундах від лідера, уже на передачі естафети — шостою з відставанням в 1 хвилину 45 секунд. На стрільбі Юлія Джима заробила коло штрафу, а тоді багато програла ногами на дистанції.

Оскільки конкуренти не помилялися, Україна витиснула максимум — фінішувала п’ятою зусиллями Антона Дудченка.

В одиночній змішаній естафеті результат ще нижчий: сьоме місце. Певний час Україна йшла серед лідерів, але два коло штрафу, які заробила Олена Білосюк на своєму другому етапі, відкинули синьо-жовтих занадто далеко і по часу, і по позиціях. Тож у підсумку, сьоме місце для експериментального дуете Білосюк — Цимбал.

У медальному заліку: тотальне домінування Норвегії

Лише сім країн здобули нагороди на Євро-2023, з них тільки три — вигравали «золото». Одна перемога в активі України, дві — у Німеччини, а одразу п’ять — у Норвегії. П’ять з восьми виграних гонок — це більше половини.

Норвежці забрали усі золоті медалі в чоловічих стартах, а також тріумфували в двох естафетах. Загалом у чоловічій частині змагань Норвегія виграла шість з дев’яти медалей, а в обох естафетах фінішувала з прапором і великим запасом.

Фейрплей тренера Італії — найкращий момент турніру

Він подав протест на результат своєї ж спортсменки. Мікела Каррара стала переможницею індивідуальної гонки, уже все було готове до нагородження. Але потім результати змінилися — спортсменці додали 2 хвилини штрафу, вона опустилася з першого на 11-е місце.

Усе через те, що тренер Італії подав протест на другу стрільбу італійки. Виявилося, що вона зробила два промахи, які не зарахувала система, оскільки по мішені італійки почала стріляти суперниця. Італієць утім проявив чесну гру, а сама спортсменка підтримала рішення тренера!