Біатлоністка Юлія Джима стала третьою українкою в історії, яка досягла позначки у десять медалей на чемпіонатах Європи. Трапилося це за підсумками Євро-2023, що відбувся у швейцарському Ленцерхайде, повідомляє «Суспільне Спорт».

Дебютну нагороду континентальної першості Джима здобула у 2011 році. Тоді в складі української четвірки Юлія виграла естафету чемпіонату Європи в італійському Ріднау.

До Євро-2023 у швейцарському Ленцерхайде Юлія підходила з доробком на чемпіонатах Європи у п’ять золотих, дві срібні та дві бронзові медалі. За сумарним показником — дев’ять нагород — вона ділила третє місце в історії України з біатлоністом Артемом Примою.

Єдиним медальним стартом Джими в Ленцерхайде стала індивідуальнка гонка на 15 км. З єдиною хибою на вогневих рубежах лідерка збірної посіла друге місце, програвши німкені Лізі-Марії Шпарк 5.5 секунди.

Відтак зі своєю 10-ю медаллю Джима випередила в переліку українських рекордсменів Артема Приму, що у Ленцерхайде медалей не здобував. Та посідає в ньому чисте третє місце — попереду лише Валентина й Віта Семеренко, які мають по 11 медалей.

«Срібло» у Швейцарії також стало першою нагородою Юлії на всіх змаганнях сезону 2022/23. Її попереднім топрезультатом у сезоні було 19-те місце спринту на етапі Кубка світу в Поклюці.

Рекордсмени України на чемпіонатах Європи з біатлону: топ-5

Найуспішнішим чемпіонатом Європи в кар’єрі Юлії Джими залишається турнір 2017 року. На ньому українка здобула три медалі, включно із «золотом» спринтерської гонки.

Усі медалі Юлії Джими на чемпіонатах Європи:

  • 2011: «золото» (естафета)
  • 2012: «золото» (естафета)
  • 2013: «срібло» (спринт), «бронза» (естафета)
  • 2015: «золото» (естафета)
  • 2017: «золото» (спринт), «срібло» (гонка переслідування), «бронза» (змішана естафета)
  • 2020: «золото» (змішана естафета)
  • 2023: «срібло» (індивідуальна гонка)