Кожен день новинну стрічку поповнюють імена нових атлетів, які більше ніколи не вийдуть на біатлонну трасу, татамі, ринг, басейн, доріжку… 24-го лютого частина з них свідомо взяла до рук зброю і стала на захист України. До інших російська ракета прилетіла в дім. Поки Міжнародний олімпійський комітет «найрішучішим чином відкидає наклепницькі заяви», «Укрінформ» вирішив нагадати МОК з Томасом Базом на чолі, хто зі спортсменів заслуговував би на медаль. На всі медалі світу.

Максим Чумак, дзюдо

Український спортсмен, майстер спорту з дзюдо і самбо вступив до лав нацгвардії 26-го лютого. За успішне виконання завдань йому присвоїли звання лейтенанта. Максим разом з побратимами став легендою лісу під Кремінною. Його навички високо оцінили і він отримав медаль «За мужність» III ступеня. 38-річному військовому дзюдоїсту готували орден ІІ ступеня. І Чумак отримав його, але посмертно. російський снаряд забрав життя Максима прямо в автівці.

«Дар» не встиг побачити заяву МОК. Він боронив Україну від росіян на Луганщині. «Немає таких слів щоб описати біль від втрати єдиного сина, коханого чоловіка, люблячого брата, тата… Війна забирає найкращих» — написала його кохана дружина Анна Литвиненко у Фейсбуці. Чемпіон України з дзюдо навіки став Героєм, поки російський боєць без правил, зокрема Петро Ян, тішиться знайомством з путіном.

Марія Лебідь, бальні танці

«Хочу розповісти вам трохи про себе: мені 15 років, маю музичну освіту, захоплююсь вивченням англійської мови. Моє хобі – це домашнє квітництво. Я цілеспрямована, доброзичлива і працьовита. Намагаюсь ставитися до життя з гумором і позитивом», — написала про себе 15-річна Маша перед виборами президента школи. росія вбила її в квартирі дніпровської багатоповерхівки 14 січня. Черговий терористичний акт за мовчазної підтримки російських спортсменів забрав життя юної бальниці.

Марія могла б тріумфувати на найпрестижнішому танцювальному фестивалі Blackpool Dance Festival, як інші українські танцюристи. росіяни забрали в неї цю можливість.

Євген Колесніченко, гандбол

Чемпіон України з гандболу, колишній гравець донецького «Шахтаря» теж не залишився осторонь і 24-го лютого пішов до тероборони Київщини. Колишній гандболіст загинув у боях на сході України. У Євгена залишилася троє дітей, які точно знають, хто їхній Герой. Про це донька Аня написала в одному зі своїх шкільких творів.

«Я хотіла б розповісти про мого сучасного героя України. Мій герой розуміє мене та підтримує, як ніхто інший. І цей герой — мій тато. Він пішов на війну 24.02.22. Герой України зараз знаходиться на Сході. Він снайпер.До війни мій тато працював на звичайній роботі, а зараз він військовий, який захищає мою домівку та мене. Раніше, десь у четвертому класі, моїм героєм був Тарас Григорович Шевченко. Я дивувалася його хоробрості й відважності. Але зрозуміла, що мій герой — мій тато. Його звати Євгеній Колесніченко. Скажу чесно, що всі українські військові — герої. Але мій тато кращий, йому нема рівних. Я його дуже люблю та ціную. І чекаю зустрічі», — написала дівчинка.

Катерина Дяченко, художня гімнастика

Однією з тисяч загиблих від рук росії в Маріуполі стала 11-річна художня гімнастка. Дівчинку вбили разом з батьком у їхньому будинку. російська авіабомба розтрощила дім, а юну гімнастку знайшли під завалами. Її братик і матір зазнали численних ушкоджень і були транспортовані в лікарню. Згодом на медзаклад впала авіабомба. росіяни вбили всю сім’ю Дяченків. Паралельно з цим російські гімнастки сестри Аверіни прийшли підтримати путіна на черговому мітингу-концерті, прихопивши із собою олімпійські медалі.

«Вона мала підкорювати сцени та дарувати посмішки світу. У чому винні діти?», – написала тренерка дівчинки в соцмережах. За логікою росії, винною Катя була за те, що живе в Україні. Чи зможуть Аверіни виступити на Олімпіаді, попри свій російський паспорт?…

Євген Малишев, біатлон

Український біатлоніст загинув 1 березня на початку повномасштабного вторгнення під Харковом. За 9 днів, 10 березня, атлету виповнилося б 20 років. Через росію Євген назавжди залишиться членом юніорської збірної України. Малишев брав участь у юнацьких зимових Олімпійських іграх-2020 в швейцарській Лозанні. Спортсмен міг би поборотися за ліцензію на паризькі Ігри, але його життя обірвалося через росіян.

Це лише маленька частка українських спортсменів, що загинули у війні з росією. На жаль, цей список продовжуватиметься.

Боротьба з МОК триває. росії не місце на Олімпіаді

Більше сотні українських спортсменів вже ніколи не поборяться за олімпійські медалі, ніколи не виховають олімпійського чемпіона. Очевидно, що в цьому винні росіяни, які ведуть загарбницьку війну. Декого з них мотивували перемоги(не без допінгу) росіян на міжнародних турнірах.

Після стількох загиблих українських спортсменів різного віку, статі й статусу, після 11 місяців повномасштабного вторгнення МОК пропонує повернути росіян на Олімпіаду. Особливо цинічно виглядає реакція Міжнародного олімпійського комітету. Він називає критику допуску росіян і білорусів до Олімпіади «наклепницькими заявавми, які не можуть бути основою конструктивного обговорення». Більше 130 українських полеглих спортсмени — це правда, і ця цифра зростає майже кожного дня. За даними народної депутатки і колишньої легкоатлетки Ольги Саладухи лише за останній тиждень під Бахмутом загинуло більше десяти українських спортсменів.

Якщо не ізолювати росію від цивілізованого світу, зокрема в спорті, то терор продовжиться, посилюючись кожного дня.