Збірна України з біатлону завершує підготовку до головного старту змагального сезону, чемпіонату світу. У 2023 році він відбудеться в німецькому Оберхофі з 8 до 19 лютого. Ще після завершення чемпіонатів Європи тренери збірних України з біатлону назвали склади на чемпіонат світу, щоправда, і в чоловіків, і у жінок вакантним залишалося одне місце.

У чоловіків боротьбу за шосте місце на чемпіонат світу вестимуть Тарас Лесюк, Руслан Ткаленко та Артем Тищенко на етапі Кубка IBU. Щодо жіночої збірної, то тренер команди Олександр Кравченко заявив, що роздумує над викликом на турнір 18-річної Олександри Меркушиної.

Водночас, тоді поза заявкою на чемпіонат світу залишиться Дар’я Блашко — біатлоністка, що пропустила останні три змагальні тижні через проблеми зі здоров’ям. Однак спортсменка уже повернулася до тренувань і приєдналася до чоловічої команди у Рупольдингу, де працює під керівництвом Юрая Санітри.

Видання «Суспільне Спорт» зв’язалося з Юраєм Санітрою, аби дізнатися оновлення щодо стану Блашко. За словами тренера, стан біатлоністки «хороший», проте він не береться прогнозувати, чи змагатиметься українка в Обергофі.

Блашко приєдналася до тренувань чоловічої збірної в Рупольдингу, про що в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт розповів тренер команди Юрай Санітра. Той називає стан біатлоністки «хорошим», проте не береться прогнозувати, чи змагатиметься українка в Оберхофі.

«До нас приїхала з України Дар’я Блашко. Як на мене, мотивована і в хорошому стані. Думаю, що один-два дні нам буде потрібно, щоб визначити правильно її фізичний стан. Але те, що бачив на тренуванні, — я впевнений, вона буде готова до чемпіонату світу так, щоб могла допомогти команді прямо там».

«Поки не говорив з Олександром Кравченком — це питання до нього, мені якось не зрозуміла система відбору до жіночої команди на чемпіонат світу. Тому питання, чи він включатиме її, — це до нього. Ми її готуємо до чемпіонату світу. Якщо тренер захоче включити у заявку, вона буде готова».

Суспільне Спорт також зв’язалося з Олександром Кравченком щодо ситуації з останнім місцем у команді на чемпіонат світу.

За словами Кравченка, на остаточне рішення щодо складу жіночої команди на турнір впливатимуть виступи Олександри Меркушиної на Кубку IBU в Обертілліасі та поточна форма Блашко в таборі чоловічої збірної.

«Наразі я знаю, що Дар’я Блашко поїхала до Юрая Санітри в Рупольдинг. Але він поки мені нічого не казав, і я з ним не розмовляв. Наразі всі рішення стосовно Даші — тільки до Юрая. Якщо вона доведе свою готовність і буде здатна [змагатися], то можливо, розгляну її кандидатуру на чемпіонат світу».

«Ми будемо переїжджати з Рамзау у суботу, 4 лютого. Я думаю, до того часу ми остаточно зрозуміємо по складу на світову першість. Тим паче, у четвер, 2 лютого, починається Кубок IBU, там буде виступати Олександра Меркушина. Я хочу подивитися на її результат і потім вже розмовлятиму з Юраєм Санітрою».