Жіноча збірна України з біатлону у повному складі не вийшла на старт гонки юніорського Кубка IBU в естонській Хааньї.

Етап юніорського Кубка IBU у Хааньї є останнім у сезоні 2022/23. До Естонії для участі у гонках відправилися 13 українських біатлоністів (сім у чоловічій та шість у жіночій командах).

У перший день етапу спортсмени мали пробігти дві спринтерські гонки: спочатку юніорки, потім — юніори. Однак у підсумку Україна була представлена лише у чоловічому спринті — біатлоністки на старт не вийшли.

Участь у спринті серед юніорок мали взяти шість біатлоністок: Валерія Шейгас, Юлія Городна, Дарина Чалик, Олена Городна, Ксенія Приходько та Марія Голоборода. Всі спортсменки отримали стартові номери і були готові для участі у гонці.

Проте у підсумку гонку не пробігла жодна з українок. У фінішному протоколі біля кожної з біатлоністок була вказана позначка DNS.

Через дві години на старт вийшли біатлоністи. І, на відміну від жіночої гонки, Україна виступила у гонці майже в повному складі — не стартував лише Сергій Супрун. А найкращий результат вдалося показати Віталію Мандзину, який у першій гонці після відновлення від хвороби посів восьме місце.

Чому Україна не виступила у жіночому спринті на юніорському Кубку IBU?

Після завершення жіночої гонки сайт Biathlon.com.ua повідомив, що відсутність біатлоністок у гонці пов’язана з тим, що у всіх членів збірної України вилучили зброю під час перетину кордону з Польщею.

До гонок і жіноча, і чоловіча команди юніорської збірної України готувалися без зброї. Саме через це українські юніорки і пропустили гонки: зброя не змогла надійти своєчасно.

Тренер юніорської збірної України з біатлону Микола Зоц в ексклюзивному коментарі «Суспільне Спорт» розповів деталі ситуації з затримкою зброї. За словами тренера, причина затримки була пов’язана з тим, що у Польщі не надали дозволу на проїзд зброї через кордон, попри те, що попередньо на рівні міністерства молоді та спорту України це питання було вирішене.

«Не було зброї, бо на польському кордоні не наші прикордонники, а польські, не пустили. Не було польського дозволу на проїзд зброї. Ніби у нашому міністерстві запитували у Польщі, вони сказали спочатку, коли готували документи, що для транзиту через Польщу не треба, достатньо естонського дозволу. А вже на митниці вийшло, що треба, і дві доби стояли на кордоні, поки польський дозвіл зробили. Зброя вже приїхала», — сказав Зоц.

Етап Юніорського Кубка IBU продовжиться у п’ятницю, 10 лютого, ще двома спринтерськими гонками. На них мають виступити і юніорки, і юніори.