Міжнародний союз біатлоністів (IBU) оголосив про новий порядок надання збірним — учасницям чемпіонату світу додаткових квот на особисті змагання у 2023 році. Про це йдеться на офіційному сайті організації, повідомляє «Суспільне Спорт».

IBU оголосив про внесення змін за добу до початку першої особистої гонки світової першості у німецькому Оберхофі. У п’ятницю, 10 лютого, другою гонкою в календарі чемпіонату світу стане жіночий спринт на 7.5 кілометрів.

Раніше квота національних федерацій на індивідуальні старти чемпіонатів світу становила чотири спортсмени. Утім, вже на турнірі цього року окремі збірні зможуть виставляти на гонки в Оберхофі до шести біатлоністів, за умови їхньої відповідності оновленим пунктам регламенту.

Що змінилося в порядку надання квот збірним на ЧС з біатлону

З 2023 року командам на чемпіонаті світу надаватиметься додаткова квота за наявність спортсменів у топ-15 поточного загальному заліку Кубка світу, шостий етап якого закінчився у січні.

Водночас число спортсменів на гонку ЧС-2023 однієї країни з кількома представниками в топ-15 заліку не може перевищувати п’ятьох біатлоністів. До прикладу, чоловіча збірна Норвегії, що має п’ятьох спортсменів у першій десятці заліку TotalScore, отримує тільки одне додаткове місце, яке може посісти будь-який з представників країни.

Ба більше, чисельність спортсменів в окремих збірних у гонках ЧС-2023 може збільшуватися одразу до шести спортсменів. Для цього командам необхідно мати в заявках чинних чемпіонів світу за минулий рік (у 2023 році — також чемпіонів зимової Олімпіади-2022).

Відтак по шість місць у спринтах ЧС-2023 отримають чоловічі збірні Норвегії, Франції та Швеції, а також жіноча команда Норвегії. Це стало можливим завдяки перемогам на Олімпіаді-2022 Емільєна Жаклена, Штурли Легрейда і Тіріл Екгофф, а також «золоту» Мартіна Понсілуоми в спринті ЧС-2021.

Збірна України не має спортсменів у топ-15 чоловічого й жіночого заліків TotalScore, а також чинних чемпіонів світу (або олімпійських чемпіонів). І відтак обмежуватиметься квотою в чотири біатлоністи в особистих стартах ЧС-2023.

Розподіл додаткових квот на особисті старти ЧС-2023

6 спортсменів:

  • Чоловіки: Норвегія, Франція, Швеція
  • Жінки: Норвегія

5 спортсменів:

  • Чоловіки: Німеччина, Італія, Швейцарія, Чехія
  • Жінки: Франція, Швеція, Німеччина, Австрія, Чехія, Італія, Словаччина

Нагадаємо, що сьогодні в рамках чемпіонату світу з біатлону-2023 відбудеться жіночий спринт, початок о 15:30.