Сьогодні третій етап Юніорського кубка IBU в естонському Хаанья завершується естафетними гонками. І вже перша з них стала успішною для збірної України, повідомляє www.biathlon.com.ua.

На першому колі стартер команди Олена Городна впевнено трималась у загальній групі, не відстаючи по трасі від старших суперниць. Але на рубежі українці довелось затриматись довше запланованого – через три запасних патрони у лежці. Зате стійку Олена відпрацювала на відмінно, в той час як конкурентки масово використовували запасні патрони, та більше – вирушали на штрафні кола! Завдяки цьому наша команда перший етап завершила другою! Відставання від головних фаворитів гонки, збірної Німеччини, сягнуло 42 секунд, зате Городна втримала півхвилини переваги над щільною групою команд, що розташувались з третього по шосте місце.

На другому етапі Олександра Меркушина змагалась з другою за силою представницею Німеччини Марлен Фіхтнер. Відігравати секунди на трасі у старшої на два роки суперниці було непросто, зате на рубежі Меркушина навіть з запасним патроном стріляла швидше, ніж німкеня чисто закривала п’ять мішеней! Проблема в тому, що на стійці довелось використати одразу два запасних патрони, тому дистанція до лідерки збільшилась майже до хвилини.

Зате від переслідувачок Саша продовжувала відриватись! Фактично, конкурентками у боротьбі за подіум можна було вважати австрійок і тих самих француженок, що йшли у хвилині за Україною. Решта команд відставали вже на півтори хвилини і більше і на останніх етапах мали спортсменок, які точно не переважали наших дівчат.

На третьому етапі у складі нашої команди вийшла Юлія Городна, яка напередодні неприємно вразила низькою швидкістю у спринті. Але ситуація в гонці дозволяла львів’янці працювати в комфортному темпі, зосередившись на стрільбі. І ця тактика себе виправдала! На вогневих рубежах Юля використала лише один запасний патрон, в той час як лідер, німкеня Магдалена Райґер, у стійці заробила коло штрафу. І перед останнім етапом відставання від першого місця Городній вдалось скоротити до 37 секунд! Щоправда, вже довелось і озиратись назад, адже француженки Ошеан Мішлон та Жанні Рішар дозволили Франції вже майже дихати нашій команді у спину – лише 22 секунди переваги.

На останньому етапі фінішер української четвірки Дарина Чалик з перших метрів увімкнулась у боротьбу і навіть відіграла пару секунд за кілометр у найкращої юніорки Німеччини Йоханни Пуфф. Перед рубежем Дарина грамотно скинула швидкість і змогла відстрілятись чисто, на відміну від Пуфф, якій знадобилось два запасних патрони. На виході зі стадіону між Німеччиною та Україною лишалось вже 19 секунд!

Можна було зіграти ва-банк і стрімголов кинутись навздогін. Але біатлон такого не прощає, тому Чалик друге коло пройшла, тримаючи у голові стійку. Тим більше, шансу на золото німкеня все одно не дала, обмежившись на другому рубежі лише одним запасним патроном. А ось Дарина схибила двічі, і перед останнім колом вже відставала на дев’ять секунд від француженки Леоні Жаньє, яка в спринтах в Хаанья вже відзначилась двома срібними нагородами.

Срібло своїй команді Жаньє принесла і у третій гонці – на фінішному колі шансу боротись з нею Чалик фактично не мала. Дарині при цьому ще пощастило, що на стійці на коло штрафу пішла нейомвірно швидка австрійка Анна Андексер, інакше навіть місце на подіумі для нашої команди могло бути під питанням. Однак перевага над австрійкою біла більш ніж комфортною, і Чалик спокійно довела естафету до бронзового фінішу! І цього тижня Україна не залишилась без медалі! Вітаємо, дівчата!

Відзначимо, що Україна стала однією з лише двох команд в цій естафеті, які уникнули штрафних кіл. І при цьому наші дівчата використали лише 10 запасних патронів – дуже непоганий показник для цієї гонки. На такому позитивному настрої можна із задоволенням готуватись до Юніорського чемпіонату Європи, який наступної середи розпочнеться у сусідній Латвії. Але за пару годин ще побачимо, який сюрприз вболівальникам приготували наші юніори )

Кубок IBU серед юніорів. Хаанья (Естонія)

Естафета серед юніорок

1. Німеччина (1 + 8) 1:07:59,7
2. Франція (1 + 11) +48,3
3. Україна (0 + 10) +1:05,1
4. Австрія (2 + 14) +1:55,7
5. Словаччина (1 + 12) +4:01,7
6. Чехія (0 + 15) +4:01,7