Біатлоністка збірної України Анастасія Меркушина поділилася враженнями від участі у одиночній змішаній естафеті на ЧС-2023, у якій українці посіли антирекордне 15-те місце.

«Дуже готувалася, дуже переживала. Це велика відповідальність — така естафета. Було відчуття, що можемо краще, можемо бути вище. Ще й така погода — вітер, якщо пощастить, то можна бути високо. Але не судилося.

Це така естафета, що навіть якщо є шанси, важливо ризикувати, бо із середнім результатом ні туди, ні сюди. Коли ризикуєш, то може бути аж настільки погано, або аж настільки добре. Ризик сьогодні не виправдався. Звичайно, ніхто не хоче так помилятися. Я йшла на максимум. Підходити до стійки, можливо, треба було трішки повільніше. Ну і записала собі, шо сінгл-мікст треба стріляти швидко, але не врахувала погодні умови. Тому такі промахи.

Фізичний стан далекий від того, що хотілося. Не просто далекий, а прірва між тим, що мало б бути, і тим, як воно є насправді.

Про фактори, які повпливали… Це як з рибалкою: скільки разів не клює, не знаєш чому, а як клюне — не знаєш чому. Тут так само. Багато є об’єктивних та необ’єктивних факторів. Але так склалося. Помилятися — це нормально. Я не обирала стріляти три штрафи. Я не хотіла цього, але так вийшло. Буду опрацьовувати цей момент, можливо інші тренування — на максимальній швидкості стрільби. Буду пробувати. Це вже не вперше, і мене це напрягає.

Я б вмерла, якби ще індивідуальну гонку пробігла. Треба було обирати одну гонку чи іншу. Якби я була готова, якби був достатній рівень підготовки, то я би пробігла обидві. Але треба було розставляти пріоритети і обирати щось одне. Немає базової підготовки. А це означає, що я не можу фізично витримувати всі гонки на такому рівні. Немає стрілкової бази — раз добре, раз погано. Поки не можу все бігти, але сподіваюся, що наступний рік буде спокійніший, ми зможемо нормально підготуватися, виконати всі весняні тренування. То буде краще», — розповіла Меркушина.