Біатлоністка збірної України Анастасія Меркушина прокоментувала слова своєї молодшої сестри Олександри, яка нещодавно заявила, що вони виступають для власного розвитку, а не заради вболівальників.

«Я гадаю, що ця фраза була вирвана з контексту і її неправильно зрозуміли через велику кількість підмін понять. Визначимося, що означає «бігати для вболівальників» в даному випадку.

Можна сказати, що це благородна мета: «Я виступаю заради України, щоб підіймати синьо-жовтий прапор». І тут я не розумію, чому ні в кого не виникло дисонансу з попередніми інтерв’ю Олександри, в яких вона неодноразово казала, що «це надзвичайно важливо перемагати зараз і в такий складний час здобувати нагороди для України». І тут виходить, що людина різко змінила думку?

Що таке «бігати для вболівальників» у контексті цієї перепалки? Це бігати заради їхнього схвалення, щоб тебе носили на руках і казали, яка ти молодець, не для того, щоб інших потішити, а щоб тебе похвалили. Але вам не здається, що це неправильний підхід.

У цьому випадку мотивація власного розвитку, тобто сконцентрованість на собі, перемогами над своїми страхами, бажанні стати кращою версією себе, має бути вище прагнення того, щоб тебе погладили по голівці.

Насправді мотивація у спортсменів буває різна. Для одного це просто перемагати, для іншого – заробити грошей і вкласти їх у власний бізнес, а в когось, можливо, ще щось.

Так, звичайно, усі ми виступаємо за національну збірну і здобуваємо нагороди для своєї країни, для того, щоб підіймати прапор над п’єдесталом, і для тих же вболівальників, тільки не для хейтерів, а для тих, хто справді за нас переживає, а не радіє нашим помилкам, тому що це доводить, що вони мали рацію.

Ось виступати для таких людей це велика частина мотивації, можливо в когось вона не основна, але присутня в усіх, тому що це природно бути патріотом своєї країни. Але в медійному просторі звичайно переважна більшість казатиме, що ми стараємося для вболівальників. Звучить, як єдина правильна відповідь, але це не так насправді», – пояснила спортсменка.

Нагадаємо, що Федерація біатлону України опублікувала офіційне звернення, у якому закликала «з повагою ставитися і до наших біатлоністів».