Збірна України з біатлону закінчила виступи на етапі Кубка світу у чеському Нове-Мєсто. У заключний день відбулися два останні змішані естафети.

Саме на етапі в Нове-Мєсто українські біатлоністи показали одні з найкраших результатів сезону. Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Олена Білосюк, Дар’я Блашко, а також Антон Дудченко оновили свої топрезультати сезону саме у спринтерських гонках етапу.

Були близькими українці і до медалей у змішаних естафетах. І у «класичному» складі, і в одиночній змішаній естафеті Україна до останньої стрільби боролася за медалі, однак на останній стрільбі втрачала шанси через кола штрафу у Антона Дудченка та Богдана Цимбала відповідно.

Після закінчення етапу в Нове-Мєсто «Суспільне Спорт» взяло ексклюзивне інтерв’ю у старшого тренера чоловічої збірної України з біатлону Юрая Санітри щодо оцінки виступів команди в гонках у Чехії.

Крім аналізу виступів команди, Санітра розповів про дострокове завершення сезону для капітана збірної Дмитра Підручного. Сам ж етап словацький тренер успішним для команди навіть попри втрачені медалі у змішаних естафетах.

Про результати на етапі в Нове-Мєсто

«Гадаю, що не лише [у змішаних естафетах], але й в останніх стартах наші спортсмени принесли багато емоцій. Але цей день був особливим. Були дуже близькими до медалі. Але вся команда: і жіноча, і чоловіча — впоралася зі своєю задачею. Для нас було важливим набрати очки у Кубку Націй. Показали себе добре. Атмосфера, яка тут була — можна було помітити, що виступала команда України, а вболівальники бачили, що боролися до останнього».

Про прогрес у заліку Кубка Націй

«Ми виконали своє завдання: що стосується місця у Кубку Націй, то ми вже йдемо дев’ятими. Це [топ-10] — наша мета на останні старти Кубка світу в Естерсунді та Голменколлені».

Про дострокове завершення сезону Підручним

«Не маю гарну інформацію по Підручному, що не стартував у персьюті. Захворів, у нього вчора був позитивний тест на коронавірус. На цей час можу сказати, що його сезон закінчився».

«Стан його [Підручного] не можна назвати найкращим. Шкода його, він був у хорошому фізичному стані. Очікував від нього, що може показати хороший результат на наступних стартах і допомогти у Кубку Націй. Але цей сезон не дає нам щастя, боремося з проблемами зі здоров’ям від самого початку».

Про хиби Антона Дудченка та Богдана Цимбала в змішаних естафетах

«Дудченко не мав особливих проблем зі стрільбою, бо у спринті стріляв чисто. Але йому потрібно якось ментально вийти на такий рівень, щоб він був упевнений у тому, що може боротися з найкращими спортсменами. Тому я б не сказав, що Антон погано виступав, умови не були легкі на стрільбі. Шкода Антона та Богдана [Цимбала]. Хотіли як найкраще, але результат — не такий, як очікували.

Гадаю, що всі помітили високий темп на останньому колі. Вони боролися, там немає часу думати, бігти чи готуватися до стрільби. Треба ризикувати, і я думаю, що вони їхали так, щоб втримати контакт, можливість боротися за медаль. Ризикували, але врешті не вийшло. Проте всім дякую за дуже гарний та емоційний виступ».

Хто замінить Дмитра Підручного на етапі в Естерсунді

«Враховуючи, що буде відсутнім Дмитро Підручний, робимо усе по організації, щоб до нас прилетів в Естерсунд Артем Тищенко, який дуже добре показав себе у Кенморі. Побачимо, як, бо вони наразі десь перебувають над океаном, прилетять у понеділок, 6 березня, у Європу. Нам потрібен п’ятий спортсмен, бо не можемо ризикувати у цій ситуації, щоб потім у Естерсунді могли поставити естафету».

Про епідемію хвороб серед біатлоністів

«Що можна зробити, якщо живемо в готелі з французькою командою. Кантен Фійон-Майє захворів два дні назад. Робимо все, що можемо: ходимо у масках, гігієна, але нічого не виходить. З цим вже нічого не зробимо, лише потерпіти до кінця сезону. А ті, що здорові, хай воюють і за тих, хто захворів.

Не знаю, як вони [брати Йоганнес і Тарьєй Бьо] могли стартувати, невідомі деталі, чому вони лише після фінішу сказали, що у них позитивний тест. Якщо у спортсмена є негативні симптоми, які і у Дмитра наразі: температура, горло болить — не можна очікувати, що один-два дні та він може стартувати. У нас вже є досвід, і наш лікар знає, як повертаються після COVID-19. Це і Дар’я Блашко, яка також хворіла коронавірусом. У неї складні наслідки хвороби: запалення вестибулярного нерва, тому це не жарти. Треба дуже серйозно відноситися до здоров’я».

Про виступи Дар’ї Блашко на заключних етапах Кубка світу

«Щодо Блашко, треба сказати, що вона хворіла. Там дуже великий дефіцит тренувань. Але наразі треба закрити п’ятими спортсменками Кубки світу. Вона стартуватиме, але якийсь прогрес, щоб вона показала себе краще — я у це не вірю».