П’ятий день змагань Юніорського чемпіонату світу у казахстанському Щучинську продовжиться естафетами серед юніорок та юніорів, повідомляє biathlon.com.ua.

Першими сьогодні на старт вийшли юніорки – 16 команд, серед яких представників України, нажаль, не було, адже у ЮЧС беруть участь тільки дві українські юніорки: Юлія Городна і Дарина Чалик.

Погода на стадіоні після вчорашнього снігопаду сьогодні сонячна та ясна, температура повітря 6 градусів нижче нуля. Просто ідеально для біатлону, навіть вітер був начебто не таким шаленим, як вчора.

Старт естафети вийшов таким стрімким, що було і падіння, і зламані палки. Тож с перших хвилин було зрозуміло, що боротьба буде запеклою.

Вже до першого вогневого рубежу від пелотону відірвалися представниці Італії, Німеччини, Австрії та Норвегії. Майже разом вони розпочали стрільбу. Першою відпрацювала німкеня Селіна Марія Кастль, вона показала відмінний результат, за нею, також з нулями на трасу вийшла австрійка Вікторія Меллітцер. Третьою була француженка Фані Бертран.

На стрільбу стоячи першою прийшла представниця Німеччини, відпрацювала з одним додатковим і пішла на передачу естафети. За нею у 25-ти секундах була австрійка, а на третє місце завдяки гарній стрільбі, перемістилася норвежка Лінна Вінсвольд.

До передачі естафети лідери не змінилися та розрив від четвертого місця, на якому поки були француженки, складав вже майже хвилину. Та це ж естафета, тут все могло змінитися на будь-якому вогневому рубежі.

Першою з відривом від суперниць на стрільбу лежачи прийшла Йоханна Пуфф, втім німкеня не змогла скористатися своєю перевагою, тричі доставала додаткові патрони і пішла на штрафне коло. А от норвежка Марен Баккен відпрацювала швидко і, головне, чисто та очолила гонку. Навздогін їй побігла Пуфф. А третьою зі стадіону вийшла італійка Сара Скаттоло. Представниця ж Австрії «настріляла» два штрафних кола і опустилася у проміжному протоколі на восьме місце.

На стрільбі стоячи лідери знов помінялися місцями. Йоханна відпрацювала з одним додатковим, а Марен – з двома. Та між ними було всього 6 секунд. На цьому рубежі спортсменки попали у порив вітру і стрільба знов перетворилася на лотерею. Дівчата багато помилялися і третьою на дистанцію пішла Клара Віндішар зі Словенії з відставанням від лідера аж на 1.32,9.

До передачі естафети Пуфф розвила шалену швидкість і збільшила свою перевагу над норвежкою майже до 40 секунд. Другою на третій етап відправилася норвежка Сірі Скар, а от на третю позицію перемістилась команда Франції, за яку побігла Жанні Рішар.

Представниця Німеччини Марлен Фіхтнер спокійно, з одним додатковим, відпрацювала першу стрільбу і відправилась на стійку. З одним промахом відстрілялась і Скар, та розрив між дівчатами вже складав 1.03,9. Третьою після вогневого рубежу була француженка Рішар.

На стійці Фіхтнер полоскотала нерви вболівальників і розстріляла всі запасні патроні, та все ж уникнула штрафного кола. А от норвежка стріляла хоч і з одним промахом, та досить повільно, тож скористатися помилками суперниці не змогла і відстань між ними майже не скоротилася. Француженка працювала швидко і хоч і залишилась на третій позиції та викреслила з часу свого відставання від Сірі 35 секунд.

Першою естафету передала, звісно ж, представниця Німеччини, за яку на дистанцію останнього етапу вийшла надійна та швидконога Селіна Гротіан. Через 51,4 секунди у гонку пішла француженка Леоні Жаньє, а третьою – норвежка Тува Аас Страте.

Зі стрільби лежачи німкеня з трьома додатковими патронами пішла ще до того, як почала стріляти її суперниця з Франції. Та Жаньє працювала швидко і чисто, і навіть скоротила своє відставання, правда всього на 2 секунди. Непогано виглядала на вогневому рубежі і норвежка.

А от четверту позицію зайняла представниця Словенії Кайя Зорч. Взагалі словенки досить непогано пройшли гонку, були конкурентоспроможними на трасі, та їх трохи підвела стрільба: 3-19.

Останній вогневий рубіж завжди «валідольний» для вболівальників та тренерів. От і цього разу нерви своїм фанам німкеня полоскотала, промахнувшись тричі. Та у гонку вона все одно пішла лідером, оформивши собі гандикап у 40 секунд. Другою, з двома додатковими з вогневого рубежу вийшла француженка, третьою через 29 секунд за Жаньє побігла норвежка Страте.

На фінішному колі нічого не змінилося, тож спортсменки і фінішували у тому ж порядку, у якому пішли з останньої стрільби. Золото у Німеччини, срібло завоювала Франція, бронзу – Норвегія. Четвертими фінішували словенки. Тож, незважаючи на боротьбу, та достатньо цікаву гонку, несподіванок не сталося.

Далі змагальна програма Юніорського чемпіонату світу о 12.00 за київським часом продовжиться естафетами серед юніорів, на старт вийде 19 команд, в тому числі і представники України. Вболіваємо за наших!

Чемпіонату світу з біатлону-2023 серед юніорів та молоді. Щучинськ (Казахстан)

Естафетна гонка (юніорки)

1. Німеччина (1 + 16) 1:12:49,3
2. Франція (1 + 15) +52,5
3. Норвегія (0 + 8) +1:17,9
4. Словенія (3 + 19) +2:31,3
5. Італія (5 + 15) +2:56,8
6. Швеція (6 + 17) +2:57,4