На Кубку світу з біатлону відбулася остання гонка сезону 2022/23. Програму змагального року закривав жіночий масстарт, який виграла шведка Ганна Еберг.

Масстарт у неділю, 19 березня, визначав володарку останнього серед жінок Малого кришталевого глобуса. Напередодні старту залік очолювала француженка Жюлья Сімон, що раніше достроково здобула Великий кришталевий глобус як найкраща біатлоністка сезону, повідомляє «Суспільне Спорт».

Українки до масстарту не кваліфікувалися. Останньою гонкою «синьо-жовтих» на Кубку світу цього сезону став спринт, в якому всі збірниці опинилися поза межами залікової зони.

Гонка у Холменколлені також стала прощальною одразу для трьох провідних біатлоністок. Кар’єру за підсумками сезону 2022/23 закінчують француженка Анаїс Шевальє-Буше, попередня чемпіонка загального заліку Марте Олсбю Ройселанн та німкеня Деніз Херрман-Вік.

Як минула гонка

Перший вогневий рубіж з «нулем» подолали 13 біатлоністок. Жюлья Сімон поступилася лідерством шведці Ганні Еберг, яку вже на другому колі випередила Маркета Давідова з Чехії.

Сімон знову очолила групу лідерок з восьми біатлоністок на підході до другого вогневого рубежу. Вона ж першою закрила всі п’ять мішеней, а навздогін з другим «нулем» за француженкою кинулася Еберг.

Шведка нівелювала відстань до суперниці на підході до першої «стійки». А згодом втретє закрила всі мішені, поки Сімон пішла на два кола штрафу й повернулася на дистанцію на межі першої п’ятірки, з відставанням у 47 секунд від лідерки.

На передостанньому колі Еберг збільшила відставання від нової переслідувачки, Лу Жанмонно з Франції, і на заключній стрільбі мала фору в майже 20 секунд. Своєї єдиної хиби Ганна припустилася на останній мішені, проте зберегла лідерство у гонці — Жанмонно заробила одразу чотири кола штрафу.

Еберг дісталася фінішу першою, здобувши своє друге особисте «золото» на Кубку світу цього сезону. «Срібло» у прощальній гонці виборола Марте Олсбю Ройселанн, а боротьбу за третє місце виграла Анаїс Шевальє-Буше, що випередила на фініші німкеню Анну Кебінгер.

Малий кришталевий глобус, свій другий цього сезону після персьюту, здобуває Жюлья Сімон. Фінішну лінію заключної гонки змагального року вона перетнула п’ятою.

Кубок світу сезону-2022/23 (дев’ятий етап). Холменколлен (Швеція)

Гонка з масовим стартом серед жінок

1. Ханна Еберг (Швеція, 0 + 0 + 0 + 1) 36:33.5
2. Марте Олсбю Ройселанн (Норвегія, 0 + 1 + 0 + 0) +22.6
3. Анаїс Шевальє-Буше (Франція, 1 + 1 + 0 + 1) +43.7
4. Анна Кебінґер (Німеччина, 0 + 0 + 0 + 1) +46.5
5. Жюлья Сімон (Франція, 0 + 0 + 2 + 2) +56.5
6. Деніз Херрман-Вік (Німеччина, 1 + 2 + 0 + 0) +57.1