У біатлоні норвежець Йоханнес Бьо знову вписав своє ім’я в історію. На останньому етапі в Норвегії він виграв усі гонки, тріумфально завершивши сезон із безпрецедентною кількістю перемог та зароблених грошей. Хоча минулого року він мав лише одне особисте золото на етапах Кубка світу.

Унікальне досягнення

Минулої неділі завершився сезон у біатлоністів. Цього року він складався з 9 етапів замість традиційних 10. Однак незважаючи на укорочений формат, саме цього сезону Йоханнесу Бьо вдалося виграти як ніколи багато гонок.

У Холменколлені він спокійно розібрався із суперниками у мас-старті, спринті та гонці переслідування, довівши кількість перемог у особистих стартах до 16. А з урахуванням естафет, у яких брав участь норвежець, це число зростає до 19 золотих фінішів. І це лише на Кубку світу.

Не забуваймо, що він здобув ще три особисті золота та дві перемоги в одиночній та змішаній естафетах на чемпіонаті світу в Оберхофі. 19 перших місць у особистих гонках в одному сезоні – це рекорд. Було лише шість гонок, у яких Бьо-молодший не був переможцем, і лише один раз він не потрапив на п’єдестал.

Попередній рекорд також належав Йоханнесу, але в сезоні-2018/19 він мав 15 перемог на Кубку світу та одне особисте золото чемпіонату світу в Естерсунді. Що примітно, два найяскравіші сезони він провів одразу після Олімпійських ігор.

Відчутна різниця

Для того, щоб відчути прогрес молодшого Бьо, достатньо подивитися на минулий сезон, де Йоханнес мав лише одну перемогу в особистих гонках Кубка світу. Звичайно, не можна оминути тріумф у Пекіні з двома особистими та двома командними золотими нагородами, але в ході сезону домінацією Йоханнеса і не пахло.

Своїми 16 золотими гонками Кубка світу 29-річний норвежець збільшив загальну кількість перемог до 74. Попереду лише Фуркад (98) та Бьорндален (136). І, якщо Йоханнес не збавить обертів, то вже за два-три роки цілком зможе обійти легендарного француза.

Серйозний стимул

Ще один серйозний спосіб підтримки себе в тонусі — це призові гроші. Не секрет, що в Норвегії держава щедро не дякує спотсменам за олімпійські перемоги, тому навіть для атлетів рівня Бьо транші від перемог на Кубку світу так само важливі, як і спонсорські контракти. Власне це має прямий взаємозв’язок.

За підсумками Кубка світу Йоханнес Бьо заробив понад 5 мільйонів норвезьких крон або, за даними Міжнародного союзу біатлоністів (IBU), 461 000 євро. Цікаво, що ця сума майже точно збігається з колишнім рекордом норвежця: у сезоні-2018/19 він отримав від IBU 460 900 євро.

Загалом, за даними норвезького видання VG, Бьо-молодший заробить за сезон трохи менше 2 мільйонів євро. Більшість його портфеля доходів займають спонсорські контракти, які зростають залежно від успіхів біатлоніста на міжнародній арені.

Враховуючи, що професійний шлях спортсмена досить короткий, ніхто не захоче відмовлятися від можливості заробити якомога більше, особливо коли це виходить так зовні легко і невимушено.