Етап Кубка світу в Холменколлені завершив сезон-2022/23 і став останнім у кар’єрі для багатьох чудових біатлоністів.

Яскраві проводи традиційно розгорялися на фініші: наступного року ми не побачимо на старті норвежок Марте Олсбю Ройселанн і Тіріль Екхофф, німкеню Деніз Херманн-Вік і Ванессу Хінц, француженку Анаїс Шевальє-Буше, а також Анастасію Кінну Татідзакі з Японії та швейцарця Серафіна Вістнера.

Для Марте сезон завершився яскраво – другим місцем у мас-старті. На фініші її зустріла Тіріль, яка взагалі не виступала з минулого березня, та й вся решта команди – з квітами та футболками з фото обох спортсменок.

А ще придивіться: на шапках діадеми!

Сезон у Марти вийшов зім’ятим – вона почала його тільки в січні, незадовго до чемпіонату світу. Але все не дарма: два золота в естафетах, особиста бронза у переслідуванні та звання найтитулованішої біатлоністки в історії ЧС.

Марте обіймала подруг по команді з великим рожевим пончиком у руках.

Анаїс Шевальє-Буше в останній гонці в кар’єрі теж заїхала на подіум – із бронзою. На фініші до неї вибіг чоловік із донькою на плечах. А партнерки по команді бігли гонку з написами на честь Анаїс на щоках.

Потім вся команда зібралася разом – відзначали завершення сезону та проводжали Анаїс із хлопавками, конфетті та квітами.

Шевальє Буше взяла три нагороди на Іграх-2022, має велику зв’язку медалей ЧС – правда, без золота.

У німецькій збірній проводжали Деніз Херманн-Вік і Ванессу Хінц, хоча остання оголосила про відхід зі спорту ще в лютому і з того часу не виступала.

Команда зустріла Деніз у майках з її фото та підписом Herrminator. А потім – хитали на руках.

Деніз – один із найуспішніших прикладів, як сильна лижниця (з олімпійською медаллю) може перейти в біатлон і розкритися ще яскравіше.

Особисте золото Пекіна-2022, особисті перемоги на ЧС – у тому числі кілька тижнів тому. Шлях у біатлоні точно вдався.

Фінська збірна, як і норвезька, втратила відразу двох лідерів – Анастасію Кіннунен (яка раніше виступала за Білорусь під прізвищем Дуборезова) та Марі Едер (раніше – Лаукканен).

Їх після гонки теж вітали усією командою – з плакатами та шампанським.

Марі на голову одягли корону і дали дві пляшки шампанського. До речі, єдині перемоги у кубковій кар’єрі Едер здобула саме у Холменколлені – дубль 6 років тому.

Проводи японки Фуюко Татідзакі в кадр не потрапили, бо до мас-старту вона не відібралася. Але не згадати про неї не можна, адже вона провела 15 сезонів у Кубку світу!

Чоловіча частина Кубка світу втратила тільки швейцарця Серафіна Вістнера – його теж не було в мас-старті, але після гонки переслідування його зустріли бризками шампанського в обличчя. Ну і без загального збору команди із плакатом не обійшлося.

А після гонки всі, хто завершив кар’єру, зібралися разом: пили шампанське, обіймалися і зробили коло пошани перед уболівальниками.