Після одного з найочікуваніших боїв року між абсолютним чемпіоном світу у легкій вазі Девіном Хейні та Василем Ломаченко минуло вже більше доби. Гарячі голови і гострі язики поволі затихають. Однак, поголос довколо доволі сумнівної перемоги американця все ще шириться, як серед експертів, так і серед вболівальників боксу. І якщо фани, виливши переважно купу бруду на Лому, стихли, то експерти, навпаки, переглянувши бій ще раз, опанували емоції і максимально тверезо пояснили, чому ж судді віддали перемогу саме Хейні і чого не вистачило Ломаченку, щоб здолати на 11 років молодшого від себе опонента.

Своїм неупередженим і фаховим коментарем про бій Хейні — Ломаченко в ексклюзивному коментарі Sportnews.com.ua поділився ексчемпіон світу за версіями WBA, IBF International, EBU-EE, WBA Intercontinental у напівсередній вазі В’ячеслав Сенченко.

— Я би не говорив однозначно, що суді вкрали перемогу в Ломаченка, але якщо бути об’єктивним, хоча я не можу бути об’єктивним (сміється), все ж моя думка буде суб’єктивною, як не крути, то, я би віддав перемогу Василю. Навіть незалежні судді рахували, що повинно було бути 115 на 113 на користь Ломаченка. От з таким вердиктом, я згоден.

— Після бою з Девіном Хейні багато хто вже ховає профі-кар’єру Ломаченка. Чи не зарано?

— Василю буде однозначно складно вийти на той рівень, до якого він всіх привчив, але… розумієте, тут не без фарту, як-то кажуть. Все ще може бути. Я не виключаю такої можливості, що промоутери Ломаченка і Хейні навіть домовляться за реванш. Малоймовірно, але можливо.

А ще є велика вірогідність того, що Хейні піде на категорію вище. Тож його нинішні пояси стануть вакантними, а в легкій вазі на данний момент є кілька дуже класних боксерів: Шакур Стівенсон, Джервонта Девіс. Ось вам і реальні конкуренти для Василя знову повернутися в ринг і боксувати з топовими опонентами. Однак тут вже майже все залежить насамперед від Боба Арума. Чи захоче і чи зуміє він організувати для Ломи ще один великий бій.

— Як вам фізичні кондиції Ломаченка? Чимало недругів Василя кажуть, що він вже не такий жвавий, мовляв роки беруть своє.

— Так, Васі вже не 18 років, а 35, але в бою з набагато молодшим Хейні ми побачили, як в чемпіонських раундах: десятому, одинадцятому та дванадцятому саме Ломаченко був кращим. В 11-му ранді були всі передумови відправляти Хейні в нокдаун. Американець трішки «поплив» у той момент, багато пропускав, ініціативою не володів.

На свій вік Ломаченко виглядає дуже пристойно. З функціональною підготовкою в нього все гаразд.

— Що ви скажете на рахунок того, що зараз на Ломаченка ллється дуже багато бруду, м’яко кажучи. Його ледь не відкрито називають сепаратистом.

— У нас в країні йде війна. Люди хочуть почути від Василя його позицію, скажімо так, а він фактично мовчить. Візьмемо приклад Усика: Олександр відкрито говорить про війну, відкрито демонструє свою проукраїнську позицію. Мабуть, через те, що сам з нею зіштовхнувся. Всі ж, напевно, знають, що до його будинку на Київщині вдерлись російські окупанти. Попсували майно, щось вкрали. До цього Усик тримав, скажімо так, більш нейтральну позицію.

Зараз же, коли він остаточно зрозумів, що росіяни нам геть не браття, він відкрито демонструє свою позицію. Ломаченко цього не робить. Чого так? Я не знаю. Може в нього є на це якісь причини. Ломаченко — публічна людина, його знає увесь світ, українці хочуть від нього почути його позицію відносно війни, а він і досі не назвав речі своїми іменами. Звідси і ненависть до Василя з боку українців.

— Жити з такими «молитвами за здравіє», як Ломаченку бажають мільйони, впевнений не легко. Чи не надломило таке відношення до себе Василя психологічно?

— Не думаю, що Василь якось зважає на хейт у свій бік. В психологічному плані він завжди дуже впевнений у собі. Тим паче з ним працює дуже крутий психолог — Андрій Колосов. Бій з Хейні показав, що з чим з чим, а з психологією у Васі все добре. Фізично пару разів він просідав, скажімо так, але, знову ж таки, давайте згадаємо, що йому вже 35 років.

Знаєте, наостанок я скажу так. Колись, ще у часи легендарного Мухамеда Алі говорили, що якщо ти хочеш перемогти в бою з чемпіоном, то ти повинен відбоксувати так, щоб в жодного судді навіть приводу не було думати, що ти програв. Тобто, чемпіонів потрібно перебоксовувати вчисту. В поєдинку з Хейні Василь, нажаль, так не зробив, а судді … судді більше симпатизували молодому чемпіону.

Якби Ломаченко відбоксував хоча б п’ять-шість раундів так, як він відбоксував в 11-му, судді віддали б перемогу йому.

Віктор Глухенький для Sportnews.com.ua