Ситуація з неоднозначними заявами президента ФБУ Володимира Бринзака отримала своє продовження у вигляді коментарів з боку українських спортсменів, багато з яких із початком війни в Україні стали на захист Батьківщини зі зброєю в руках. Це і Дмитро Підручний, і Артем Прима, і Олена Білосюк, і Анастасія Меркушина.

Нагадаємо, що напередодні Бринзак дав інтерв’ю виданню «Суспільне Спорт», у якому розповів про нібито перебування більшості натуралізованих біатлоністок української збірної на території росії, коли в Україні почалася війна.

Проте твердження функціонера швидко спростували біатлоністка Христина Дмитренко. За її словами, натуралізовані біатлоністки разом з іншими спортсменками на момент нападу росії на Україну перебували в Сянках (Львівщина) на підготовчих зборах до Кубка IBU, а з початком бойових дій поспішно відбули на історичну батьківщину.

«Дівчата, звертаюся до вас. Якщо ви сподіваєтеся зараз тихенько відсидітися у своїх норках, не висловлюючись хоч якось на підтримку України, а потім повернутися до нас і розповідати, мовляв, ми мовчали через страх, то краще залишайтеся вдома. Звичайно, Бринзак вас прийме назад, а ось більшість біатлонного загалу – ні», – звернулася Дмитренко до партнерок по команді.

Жорстка відповідь Бринзаку надійшла і від Дмитра Підручного: «І знову брехня. Цього разу – остання». Невдоволення висловлюваннями функціонера також виказали Артем Прима, Андрій Доценко, Богдан Цимбал, Валерій Дмитренко, Тарас Лесюк, Руслан Бригадир та інші наші спортсмени.

Склад жіночої збірної України в сезоні-2021/22 включав шість натуралізованих біатлоністок, які раніше виступали за росію та білорусь. Ще одна росіянка – Дар’я Сидорова – була натуралізована лише минулого літа та не встигла виступити за нашу країну на міжнародних змаганнях.

Підручний звернувся до натуралізованих спортсменів, які вже кілька років виступають під українським прапором, але які з моменту нападу росії на Україну мовчать і не висловлюють свою позицію: «Сподіваюся, що більше ніколи не побачу вас ні на зборах, ні на змаганнях. Ви втекли до росії, там і залишайтеся. Тим же, хто колись був за паспортом росіянином чи білорусом, а сьогодні стоїть з нами пліч-о-пліч, підтримує та допомагає – щира подяка».