Вже сьогодні відбудеться найважливіший матч сезону в європейському футболі: фінал Ліги чемпіонів УЄФА. У турнірі, який, за визначенням, збирає найсильніші команди європейського футболу, за звання найкращого зіграють англійський Манчестер Сіті та італійський Інтер. «Інформатор» розповів про найцікавіше, що оточує цей суперматч.

1. Перша зустріч — і відразу на найвищому рівні

До цього фіналу команди не зустрічалися жодного разу в історії. Це рідкісна ситуація для європейського топ-футболу, де гранди постійно грають один з одним. Востаннє “прем’єра” одразу у фіналі була у 2005-му році, де Ліверпуль обіграв Мілан.

2. Тренер Ман Сіті ще не народився, коли клуб виграв попередній єврокубок

Манчестер Сіті не вигравав європейські кубки понад 50 років. Більше того, турніру, який вони виграли у 1970-му році, вже не існує. Це Кубок володарів кубків – турнір, який було створено спеціально для переможців кубкових змагань кожної європейської країни. Інтер у попередній раз перемагав у ЛЧ у 2010 році.

3. Букмекери не вірять в Інтер

Тим не менш, букмекери надають явну перевагу Манчестер Сіті. На перемогу англійців навіть у основний час коефіцієнти коливаються в районі 1,5, а на виграш у принципі (включаючи овертайм чи серію пенальті) – у діапазоні від 1,2 до 1,3.

4. У ворота Ман Сіті може забити їхній колишній бомбардир

Нині один із лідерів Інтера – колишній гравець Ман Сіті. Едін Джеко – найкращий бомбардир в історії збірної Боснії, відіграв за англійський клуб 4,5 сезони. Після цього він поїхав до Італії, де грав спочатку за Рому, але останні два роки виступає за Інтер. Незважаючи на те, що Джеко вже 37 років, він зміг забити дуже важливий гол Мілану у півфіналі ЛЧ.

5. Майже всі гравці «незаймані» щодо перемог у ЛЧ

10 червня практично зі стовідсотковою ймовірністю зіграють лише футболісти, які жодного разу не перемагали у Лізі чемпіонів. Єдиний переможець цього турніру у складі Манчестер Сіті – воротар Скотт Карсон, який вигравав медаль із Ліверпулем у тому самому турнірі 2005-го та за два останні сезони у Ман Сіті не зіграв жодного матчу. В Інтера ж у складі немає жодного гравця з перемогою у ЛЧ.

6. Гвардіола може виграти третю ЛЧ

Натомість у Лізі чемпіонів двічі перемагав тренер Ман Сіті Хосеп Гвардіола. 2009-го та 2011-го молодий тренер приводив до перемог Барселону. Після цього іспанець тренував Баварію, з якою не зміг виграти Кубок, та Ман Сіті, з яким може закрити гештальт зараз.

7. Індзагі увійшов в історію ЛЧ як гравець – сьогодні може увійти і як тренер

Його суперник, Сімоне Індзагі, в історію Ліги чемпіонів увійшов лише як гравець: він один із всього 16 людей, яким вдавалося забити чотири голи в одному матчі турніру. 2000-го року Лаціо, за який грав Індзагі, розгромив Марсель 5:1.

8. Матч пройде на Олімпійському, який не приймав Олімпіади

Фінал головного європейського турніру пройде на околиці Європи: у Стамбулі, на «Олімпійському стадіоні Ататюрка». Цікаво, що таку назву арена носить, хоча Туреччина ніколи не приймала Олімпіаду – вона обумовлена самим фактом претензій на проведення Олімпіади-2004, коли цей стадіон будували. Тоді турнір віддали Греції, але стадіон збудований не дарма: на ньому пройшов той самий драматичний фінал Ліги чемпіонів-2005, коли Ліверпуль відігрався з 0 : 3 в матчі з Міланом та вирвав перемогу по пенальті.

9. Арбітр фіналу зіпсував собі репутацію за тиждень до фіналу

Матч розсудить польський арбітр Шимон Марчиняк, який за лічені дні до фіналу мало не втратив таку честь. Справа в тому, що 2 червня поляк відвідав мітинг ультраправих радикалів у Катовіце, який організував Славомир Менцен – політик, відомий ультраправими та гомофобними висловлюваннями. Втім, після цього Марчиняк встиг вибачитися: «Я був введений в оману і зовсім не знав про істинну природу і сутність заходу».

10. Вже після фіналу лідер Інтера може перейти до Ман Сіті

Фінал Ліги чемпіонів проходитиме на тлі предметного інтересу Ман Сіті до лідера Інтера. Низка авторитетних джерел повідомляє про інтерес англійців до Ніколо Барелли. Гвардіола – великий шанувальник таланту італійського півзахисника.