Відповідно до звіту, підготовленого фахівцями міжнародної організації Conflict Armament Research, у керованих ракетних снарядах 9М544, які перебувають на озброєнні російської армії, застосовуються мікросхеми з китайського торгового майданчика AliExpress, повідомляє ProstoMob. Даними снарядами рашисти стріляють із РСЗВ «Торнадо-С» – серйозно модифікованої системи залпового вогню «Смерч». Оборонпром країни-терориста називає «Торнадо-С» аналогом американської системи HIMARS, яка з недавнього часу використовується ЗСУ.

Повідомляється, що головний блок снаряда 9М544 не руйнується внаслідок удару, завдяки чому фахівці Conflict Armament Research змогли розібрати його та дослідити «начинку». Як з’ясувалося, у блоці 9М544 застосовується електроніка, призначена для використання у побутовій техніці.

У процесі вивчення блоку аналітики Conflict Armament Research виявили SMD-конденсатори, мікросхеми TSOP66 та LQFP64, а також роз’єми DB15 та SMA. Як зазначили фахівці, всі ці компоненти можна легко замовити на AliExpress. Застосування в озброєнні «цивільної» електроніки пов’язане з великим ризиком, особливо коли йдеться про китайські вироби сумнівної якості.