З початком повномасштабної війни в Україні російський спорт опинився в ізоляції. Не дивно, що через це почалися численні розмови про можливу зміну громадянства великої кількості спортсменів. Тому тим, що хтось із атлетів перейшов до іншої збірної, навряд чи когось здивуєш. Але одна спортсменка таки зуміла це зробити, бо просто відмовилася від російського громадянства.

Йдеться про 23-річну спортсменку з Мурманська Лідію Жураускайте, яка чітко зрозуміла, що перспектив у збірній росії вона не має. Як новий етап кар’єри Лідія вирішила обрати Литву, враховуючи своє коріння (прадід Жураускайте – литовець). Зазвичай зміна спортивного громадянства ніяк не впливає на зміну паспорта, але у випадку з Жураускайте все сталося інакше: потрапити до нової команди вона вирішила не за допомогою нового спортивного паспорта, а завдяки отриманню литовського громадянства.

Метою переходу біатлоністка назвала бажання потрапити на Олімпійські ігри, які, безперечно, є головною мрією більшості спортсменів. Шанси потрапити до збірної та вистрілити у Литві у Лідії непогані.