У Міністерстві оборони України неодноразово говорили про те, для досягнення паритету з ворогом в артилерії ЗСУ необхідна сотня ракетних систем залпового вогню HIMARS. Однак, за твердженням відомого українського політолога Юрія Романенка, розраховувати на отримання такої кількості комплексів не варто, оскільки Пентагон не має можливості задовольнити відповідний запит, пише ProstoMob.

Романенко наголосив на економічній стороні питання. Так, вартість залпу шістьма ракетами GMLRS становить близько 1 мільйона доларів. Неважко підрахувати, що за умови щоденного застосування в Україні ста установок HIMARS витрати США тільки на снаряди досягнуть щонайменше 100 мільйонів доларів на добу. Звідси випливає, що за місяць ЗСУ зможуть випускати по рашистам ракет на 3 мільярди доларів. Витрачати такі кошти на чужий військовий конфлікт США не готові. Тим більше, коли йдеться про точкову зброю, якою власне і є HIMARS.

Юрій Романенко зазначив, що американці ведуть військові дії інакше. Армія США не використовує РСЗВ на кшталт «Градів» та подібних до них, які орієнтовані на вогневе «накриття» великих площ, віддаючи перевагу точковим ударам для знищення ворожих сил.