Навіть за умов тотального усунення від змагань російські спортсмени примудряються здобувати медалі міжнародних стартів. Росіянину Каріму Халілі вручили бронзову нагороду чемпіонату Європи з біатлону сезону-2021/2022. Такий «подарунок» спортсмену, який представляє недодержаву рф, став можливим через дискваліфікацію представника Латвії Андрія Расторгуєва, який якраз у той період пропустив три допінг-тести, а тепер був позбавлений нагороди.

Чемпіонат Європи-2021 пройшов у польському місті Душники-Здруй наприкінці січня. У спринтерських перегонах росіянин Карім Халілі тоді з абсолютно точною стрільбою йшов лідером, але несподівано «вистрілив» швейцарець Мартін Ягер. Він був точний на рубежах, а ходом випередив росіянина на 7.3 секунди.

У гонці переслідування Халілі в ТОП-10 не потрапив, а ось в індивідуалці єдиним із представників першої десятки закрив усі мішені, але… До бронзової нагороди росіянину не вистачило 16.7 секунд. Перемогу тоді здобув Андрій Расторгуєв з Латвії, який показав абсолютно найкращу швидкість. Для Расторгуєва, який завжди був одним із найшвидших біатлоністів у світі, це була третя у кар’єрі золота медаль чемпіонату Європи.

Але через півтора місяця Андрій раптово не вийшов на старт спринтерських перегонів на передостанньому етапі Кубка світу-2021/2022, хоча був у старт-листі. Трохи пізніше стало відомо, що Расторгуєва відсторонили від змагань за порушення антидопінгових правил.

Як ми повідомляли раніше, 16 серпня IBU опублікував реліз, у якому запропонував продовжити усунення росіян та білорусів. Ця пропозиція може бути остаточно затверджена на конгресі ISU, що проходитиме в австрійському Зальцбурзі з 15 по 18 вересня поточного року.