У російському Іжевську республіканські змагання з біатлону «Кубок пам’яті заслуженого тренера СРСР та росії М.В. Ткаченка» пройшли без стрільби.

Юнаки та дівчата 15-18 років пробігли дві гонки – на ролерах та крос-пас’ют, обидва старти пройшли без вогневих рубежів через відсутність патронів.

Розповідаємо, як біатлон на росії перетворився на лижі.

«Не встигли вчасно придбати патрони»

Глава Федерації біатлону Удмуртії Іван Черезов пояснив, що змагання пройшли без стрільби через відсутність патронів, які просто не встигли купити, і нічого страшного у проведенні таких змагань немає:

«Цей турнір провели без стрільби, бо не встигли вчасно придбати патрони через певні процедури. Процедури непрості, і терміни вже підтискали, тому щоб не скасовувати змагання прийняли рішення провести їх без стрільби – учасники долали дистанції без стрілецької частини. Нічого страшного, змагання все одно потрібні», – розповів Черезов.

Значно менш оптимістично про проведення біатлонних змагань без стрільби висловився голова Союзу біатлоністів росії Віктор Майгуров:

«Іван Черезов пояснив, чому це сталося. Тому що вони пізно цим зайнялися. Отже, треба раніше займатися, готуватись до змагань. Страшно, що вони не підготувалися. Оце страшно.

Це перший такий випадок. Івану Юрійовичу як президенту регіональної федерації треба і собі особисто адресувати питання, і керівникам організації, які розвивають біатлон», – сказав Майгуров.

«Змагання пройшли як швидкісне тренування»

Спортсмени та тренери також не були задоволені тим, що щорічні республіканські змагання пройшли без стрільби.

«За кілька днів до змагань тренер повідомив, що вони пройдуть без стрільби. Я була дуже засмучена, оскільки на першості росії я виступила дуже погано, там переважно мене підвела саме стрільба. І я сподівалася, що саме на цих змаганнях я зрозумію, чи від хвилювання я стріляла погано в Рибінську.

Вважаю, що ці змагання пройшли просто як швидкісне тренування, не більше. Все-таки біатлон – це вміння правильно розкластися на дистанції і підійти до стрільби спокійно, а лижні гонки – це навичка бігти майже з самого початку і не зменшувати швидкість.

Зараз ми тренуємось як лижники і просто періодично беремо гвинтівки до рук та імітуємо стрільбу. Але з особистого досвіду, якщо багато тренуватися і не стріляти, то стрільба стане лише гіршою», – розповіла Злата Болотова, яка на турнірі без стрільби виграла обидві гонки.