Старт жіночої збірної України у Кубку світу з біатлону сезону-2022/23 видався провальним. В індивідуальній гонці на першому етапі у фінському Контіолахті жодна з наших спортсменок не зуміла потрапити до залікової зони, а найкращим результатом стало 51-е місце Дар’ї Блашко.

Варто зазначити, що замість п’яти українок участь у гонці взяли лише три: у лідера команди Юлії Джими виявили коронавірус, а Ірина Петренко поскаржилася на нездужання через біль у горлі. Проблеми зі здоров’ям не дозволили поїхати на перший етап змагань Анастасії Меркушиній.

Як усі ці події позначилися на підсумках індивідуальної гонки, як почуваються біатлоністки і в чому криються причини невдалого старту сезону, розповів наставник жіночої команди Олександр Кравченко в інтерв’ю виданню «Суспільне Спорт».

Про труднощі напередодні першої гонки сезону

«У нас, правду кажучи, з самого ранку день не пішов на лад. Дізналися, що в Юлі позитивний тест, а перед виїздом на тренування отримали звістку від лікаря про те, що в Іри почало боліти горло. Тому вирішили Іру не ставити. А з Оленою ми зробили перше тренування, і довелося її ставити на гонку.

Тому важко щось сказати, звісно. Дуже сумно з таким результатом, але поки є як є. Тож чекаємо на естафету. Все залежатиме від Іри, тому що більше людей у нас поки немає».

Про стан Юлії Джими

«У неї трохи поболювало горло. Ми з нею говорили про це. Вона сказала: «Зачекаємо до ранку. Я готова бігти, але подивимося». І от лікар узяв у неї тест, і отримали такий результат».

Про участь Олени Білосюк у індивідуальній гонці

«На початку ми обговорювали з нею питання про те, що вона гонку пропустить, щоб краще підготуватися до естафети. Але оскільки склалася така ситуація, довелося їй виходити на гонку, щоб хоча б отримувати якісь очки в Кубку націй».

Про виступ Дар’ї Блашко

«Це, мабуть, до Юрая [Санітри]: він із нею працював. Говорили з ним на стрільбищі: він очікував кращого. Нібито почала гонку непогано, але що потім сталося, важко сказати».

Про помилки Анни Кривонос

«На стрільбі вона не зорієнтувалася по вітру, тому що на пристрілці вітер був дужчий. У неї вся була права стрільба на першій лежці. Передали їй – ніби мала зробити поправку. Зробила, але щось знову не вийшло. Ті дві хиби були зайві, звісно, [на третьому вогневому рубежі]».

Про стан Анастасії Меркушиної

«Зараз уже набагато краще. Говорили з нею. Якщо все буде більш-менш із самопочуттям, то вона виступить на другому спринті [на етапі Кубка IBU] в Ідре».

Про останній підготовчий збір

«Чи були проблеми? Та ні, в принципі, збір сподобався. Непогано ми відпрацювали. Усе було чудово до останнього тижня. Єдине що, Настя й уся сім’я Меркушиних випали. Тому для нас не дуже добре, що її тут не було».