Жіноча збірна України з біатлону, яка страждає від гострого кадрового дефіциту через проблеми зі здоров’ям одразу у кількох спортсменок, очікувано слабко виступила в естафеті на першому етапі Кубка світу сезону-2022/23 у фінському Контіолахті. Українки повторили свій найгірший в історії результат у естафетних гонках, посівши 15 місце.

Тренери були змушені виставити склад, який ніколи раніше не використовувався на Кубках світу: Дар’я Блашко – Анна Кривонос – Олена Білосюк – Ірина Петренко. Для Ірини естафета стала першою в сезоні, оскільки в індивідуальній гонці вона не стартувала через погане самопочуття.

Примітно, що у «синьо-жовтих» у цій гонці всього чотири промахи на чотирьох, але у лижному ході вони виявилися одними з найгірших (усі українки стали 15 на своїх етапах за цим показником). У результаті – останнє місце та майже восьмихвилинне відставання від переможниць норвежок.

Тренер жіночої команди Олександр Кравченко прокоментував виданню «Суспільне Спорт» виступ збірної та розповів про можливі зміни у складі на наступні перегони з урахуванням стану спортсменок.

Про враження від першої естафети сезону

«Звісно, ми розраховували на те, що в нас Юлія Джима буде в команді, але [через позитивний тест на коронавірус] так вийшло. І Даша [Блашко] сьогодні виступила не дуже на першому етапі. Ніби за стрільбою непогано, але ногами – не дуже сильно. В Ані Кривонос перші два кола досить непогані, але на останні ще трохи не вистачає. Олена [Білосюк], скоріше за все, після вчорашньої гонки, ще не відійшла. А Іра [Петренко] – у хворобливому стані, тому…»

Про проблему з лижним ходом

«Олені, найімовірніше, треба дати відпочити. До спринту в нас є день відпочинку, тому думаю, там буде краще. По Даші не можу сказати: щодо неї Юрай [Санітра] ухвалює рішення: можливо, наступного дня вона буде відкатуватися. Ані дам відпочити, тому що дві важкі гонки були. Сподіваюся, у спринті їй буде легше».

Про готовність Ірини Петренко після хвороби

«По Ірі ще думатимемо, залежно від її стану: не знаю, чи буде вона стартувати, чи не буде [у спринті]. Почувається вона, чесно кажучи, не дуже добре. Горло в неї болить, стиснуло грудну клітину – не могла дихати. Наче температури немає. Подивимося, як буде після гонки: чи проявиться щось, чи ні».

Про ситуацію з Юлією Джимою

«Психологічно їй, звісно, важкувато. Учора в неї була температура. Форма перебігу хвороби не така складна, але вона є. Тест ми поки більше не здавали. Контіолахті вона вже точно пропустить – сподіватимемося на Гохфільцен».

Про плани щодо складу на наступний етап

«Треба буде зрозуміти, чи буде готова Анастасія Меркушина. Вона в Ідре, сподіваюся, стартуватиме – подивимося на її стан і на те, як Юля почуватиметься. І не знаю щодо Іри… Можливо, замінимо на Валентину Семеренко. Можливо. Це ще не точно».