Чоловіча збірна України під керівництвом Юра Санітри взяла участь у першій у сезоні естафеті Кубка світу з біатлону сезону-2022/23. На етапі у фінському Контіолахті четвірка українців Артем Прима – Дмитро Підручний – Богдан Цимбал – Антон Дудченко показала дев’ятий результат.

«Синьо-жовті» обійшлися без штрафних кіл (13 промахів вдалося перекрити додатковими патронами), але поступилися переможцям норвежцям майже 3 хвилини.

Для Артема та Дмитра естафета відкривала сезон, оскільки вони не стартували в індивідуальній гонці через проблеми зі здоров’ям. Підручному продовжує докучати травмоване коліно, у зв’язку з чим він практично не тренувався на заключному зборі у Трюсілі (Норвегія), а у Прими, за його словами, загострилося старе ушкодження.

Наставник чоловічої збірної Юрай Санітра у розмові з кореспондентом видання «Суспільне Спорт» дав оцінку першій командній гонці у сезоні, а також розповів про стан лідера «синьо-жовтих» Дмитра Підручного, можливі зміни у складі на майбутні етапи сезону та проблеми Дарії Блашко, яку він тренує.

Про результати естафети

«Перед стартом ми знали, що маємо сильний склад. Наша ціль була потрапити до вісімки. Ми її не виконали. Коли потім бачив по фінішу, що різниця між четвертою й дев’ятою позиціями тільки 17 секунд, так мені було шкода цих додаткових патронів…

Прима й Підручний пробігли перший старт у цьому сезоні. Вони ще не мають стільки впевненості. Чи тому поставив їх першими? Я б не сказав, що вони були не в найкращих кондиціях. Прима мав великий досвід на першому етапі, тому це не було ризиком. А Підручний хорошу позицію підготував для третього і четвертого. У нього не все вийшло зі стрільбою, як було треба, але думаю, це все пов’язано з теперішніх фізичним станом».

Про виступ Артема Прими

«Прима пробіг добре ногами свій етап. Він дуже відповідально виходив на старт. [Проблеми] проявилися в стрільбі лежачи, але на стійці вже був Артем, якого я знаю. За фізичним станом показав, що може допомогти команді. Дивитимуся, як пробіжить спринт».

Про стан Дмитра Підручного

«Щодо Підручного не маю хорошої інформації. Його коліно не витримало вчорашнє навантаження, і далі на цьому етапі Кубка світу не можу на нього розраховувати. 100% знаю, що він пропускатиме наступні старти тут, у Контіолагті».
«Зараз шукатимемо можливість зробити обстеження в Австрії та ухвалити далі рішення. На мою думку, там проблема така, яка не дозволить йому стартувати й у Гохфільцені. Ще зачекаємо на результати обстеження, але наразі нам потрібне розуміння, що там із коліном.

Перед стартом усе було добре, міг виконувати всю роботу. І під час завантаження з’явилися знову проблеми. На естафеті він практично від половини другого кола біг з великим болем, і молодець, що так пройшов свій етап».

Про враження від Цимбала та Дудченка

«Цимбал піднявся цього року. Уже видно, що є в нього досвід. Фізично добре й рівномірно пробіг три кола. А Дудченко показав свою силу в кінці, коли «відірвав» на фініші [шведа Себастьяна] Самуельссона, який є одним із найкращих фінішерів у естафеті. Якби було ще кілька метрів, думаю, обіграв би й тих, хто перед нами фінішували.

Антонові треба [в наступних гонках] підтвердити той стан, який він на сьогодні має. Він показав і на «двадцятці», й на естафеті, що може боротися. Треба, щоб Цимбал теж продемонстрував стабільність і прогрес, особливо фізичний».

Про можливі заміни в команді

«У спринті чекатиму трохи більшого від [Тараса] Лесюка та [Дениса] Насико, тому що є кандидати на Кубку IBU, які можуть їх замінити на наступному етапі Кубка світу в Австрії. Наразі дивитимуся на [Віталія] Мандзина та [Артема] Тищенка».

Про невдалі перші гонки Дар’ї Блашко

«Нам теж незрозуміло, чому такий фізичний провал, тому що під час підготовки не було ніяких ознак, що вона була так погано готова до старту сезону. Єдине, що може мати вплив, – це те, що вона з етапу в Антгольці в січні не мала стартів на Кубку світу. Трохи їй треба «роз’їхати» м’язи, тому що вона практично пропустила цілі Олімпійські ігри.

Також Дар’я завжди має в сезоні такі спади в стані. Тому працюватимемо над тим, щоб підняти її до кращих результатів, як було два роки тому, коли ми разом працювали».