На літньому чемпіонаті світу-2023 розіграли перші нагороди серед чоловіків. Програму змагального дня п’ятниці, 25 серпня, закривав фінал суперспринту.

Як стало відомо напередодні чемпіонату, в словацькому Брезно-Осрбліє збірна не зможе розраховувати на лідера чоловічої команди Дмитра Підручного. Наступні півтора-два місяці капітан відновлюватиметься після перелому руки.

На суперспринт відтак вийшли шестеро українців. Поза складом, окрім Підручного, залишився Тарас Лесюк.

«Здвоєний» суперспринт біатлоністи починали з 4.5-кілометрової кваліфікації. До медального фіналу виходили 30 біатлоністів з найкращим часом.

Як пройшов чоловічій суперспринт ЧС-2023

  • Найшвидше з українців кваліфікацію подолав Руслан Ткаленко. Він єдиний зі збірників «чисто» відпрацював на вогневих рубежах та програв лідеру, естонцеві Рені Захна, менше 13 секунд.
  • До фіналу також кваліфікувалися Артем Тищенко та Богдан Цимбал — 13-те й 24-те місця відповідно. Поза топ-30 відбір завершували Артем Прима (32-й), Денис Насико (37-й) та Антон Дудченко (2+2).
  • 7.5-кілометровий фінал спортсмени розпочинали у форматі масстарту з чотирма вогневими рубежами. Зі стартової «лежки» в топ-10 з «нулями» вибігали Ткаленко й Тищенко, а Цимбал пішов на два штрафних кола.
  • Усі п’ять мішеней Тищенко і Ткаленко також закрили на другій стрільбі лежачи. Артем вийшов одразу на четверте проміжне місце, його співвітчизник розташувався на межі топ-5 сходинкою нижче.
  • У топ-15 після першого «чистого» рубежу підтягнувся Цимбал, який ходом показав сьому найкращу швидкість на колі.
  • Свою першу мішень Ткаленко не закрив на третій «стійці», побігши на одне коло штрафу. Натомість продовжував здійматися в протоколі Артем Тищенко, який з трьома «нулями» вийшов уже на друге місце, позаду лише проміжного лідера з Чехії Томаша Микиски.
  • Тищенко довершив бездоганну стрільбу на другій «стійці» й вибіг у боротьбі за медалі з чехом Микискою та латвійцем Андрейсом Расторґуєвсом. Зрештою, українець фінішував третім — програв біатлоністу попереду більше восьми секунд.
  • На відміну від двох інших призерів, ходом Тищенко значно програв — 13-те місце в гонці за цим показником. Допомогла українцеві стрільба: він єдиний учасник фіналу, що не схибив на вогневих рубежах жодного разу.
  • У топ-10 також фінішував Цимбал — дев’ята сходинка. Ткаленко перетнув фінішну лінію 16-м, припустившись ще двох помилок на заключному рубежі.

Чемпіонат світу з літнього біатлону (Брезно-Осрблі, Словаччина)

Чоловічий суперспринт, фінал

1. Андрейс Расторґуєвс (Латвія, 0+1+0+0) 20:07.2
2. Томаш Микисак (Чехія, 0+0+2+1) +4.9
3. Артем Тищенко (0+0+0+0) +13.2
4. Дмітрій Шамаєв (Румунія, 1+0+1+0) +29.3
5. Флоран Клод (Бельгія, 2+0+1+0) +30.0
6. Домінік Шмук (Німеччина, 0+1+0+0) +30.6

9. Богдан Цимбал (2+0+0+1) +44.6
16. Руслан Ткаленко (0+0+1+2) +1:11.7