Провідний біатлоніст сучасності Йоганнес Бьо розповів, які зміни відбулися в його спортивній підготовці після появи в сім’ї другої дитини.

«Вдома ми ніколи не говоримо про біатлон. Але коли сиджу тут зараз на інтерв’ю з вами, відчуваю, що саме це й відбудеться.

Лишитися вдома заради новонародженої дитини — вибір, який треба зробити. Нечасто можна побачити, як люди роблять такий вибір, але, ймовірно, в основному це пов’язано з тим, що не так багато людей, які мають дітей і продовжують кар’єру. Тож, ймовірно, це трохи відрізнялося від того, що ми бачили у національних збірних у минулому.

Та й взагалі наше завдання — проводити якнайбільше часу разом, тому що ви ніколи не повернете цей час.

У мене вдома мало що схоже на професійний спорт. Певний час тренувався тут. Поки займаюся в підвалі, дружина зверху миє посуд та займається дітьми. На щастя, у нас хороша родина, яка стоїть на своєму. Сестра дружини була тут, мої родичі іноді приїжджали сюди. Тому, коли вони приходять, я одразу йду на тренування. Дуже ціную це.

Хоч і не маю змоги бути зі збірною, вдома маю свою команду. Без них все б не спрацювало. Припускаю, якщо цього сезону виступлю дуже добре — то і два останні будуть дуже хорошими. Тому цього сезону маю найбільше натхнення перед моїми останніми трьома, оскільки маю тепер додаткового члена сім’ї. Тож коли наступного року ситуація трохи заспокоїться, це, ймовірно, допоможе мені ще більше.

Зараз у мене таке відчуття, ніби я зробив настільки довгу паузу, що тепер просто готовий знову натиснути play.

Той факт, що ми змогли їздити разом усією родиною… Густаву зараз три з половиною роки, у мене з ним справді склалися добрі стосунки, навіть ліпші, ніж минулої зими. Немає сумнівів, що тепер у мене міцніші стосунки зі своєю сім’єю.

Попри багато важких років, можливо, корисно час від часу робити перерву. Я зробив це після Олімпійських ігор і роблю це багато в чому зараз. Не варто ігнорувати, що це може дати хороший ефект. Сподіваюся на це.

Дуже ціную, що в збірній дали відпустку, щоб міг провести більше часу вдома. Бо це ж не як належне, що мені запропонують бути в збірній, якщо не беру участі й не роблю свій внесок. Але ми бачимо гарне розуміння з їхнього боку.

На зборі з командою справді відчуваю, що за два тижні з дуже погано підготовленої людини перетворююся на дуже добре підготовлену. Думаю, востаннє не був присутнім на зборах перед олімпійським сезоном — той сезон був не таким уже й хорошим.

Тому не можу сподіватися, що коли не поїду на літній збір, це буде поганий сезон. Але це дещо пояснює, наскільки важливі для людей певні вправи. Немає коли нудьгувати, коли в тебе є сім’я та новонароджена дитина, ти не можеш просто втекти від них. Є причина, через яку не поїхав на збір. Ця причина сильніша за рішення поїхати на збір.

Знаю, що мені тепер трохи складніше розставляти пріоритети. Ніколи не був дома так часто, як зараз. Відчуваю, що чим більше я тут, тим дивніше мені знову їхати на змагання. Трохи боюся цього, але весь час почуваюся дуже готовим знову бути з командою. Готовий приїхати на збори й просто бути чудовим у виконанні всіх завдань.

Дуже готовий у майбутньому знову стати біатлоністом, а не просто батьком», — заявив Бьо.