Каталонська Жирона стала жертвою наклепницької кампанії в іспанській пресі. Після успіхів команди в чемпіонаті країни, де вона наразі посідає перше місце, навколо «біло-червоних» почали поширюватися чутки, що ці досягнення зумовлені потоком нафтодоларів від Манчестер Сіті. Про це повідомляє Diari de Girona.

«Історія ця почалося із заяв президента Ла Ліги Хав’єра Тебаса ще у вересні 2017 року, через місяць після того, як Манчестер Сіті купив 44,3% акцій ФК Жирона. Функціонер звинуватив англійський клуб в застосуванні «фінансового допінгу» з трансферами в Жирону: «Вони користуються нафтовими грошима, щоб отримати перевагу над іншими командами». Сіті відповів пгрозою судового позову проти Тебаса, і той більше ніколи такого собі не дозволяв.

Тепер, під час чудового сезону Жирони, звинувачення відновилися. Заяву нещодавно зробив головний тренер Сельти Рафа Бенітес: «Коли ви говорите про гроші, які у вас є, і про контроль заробітної плати, то Жирона має підтримку. Це дуже важко контролювати, або зупинити. Скільки б правил не вводив, їх можна обійти».

Коли Жирона обіграла Альмерію (5:2), Diario de Almeria написала: «Виграла команда, яка, підтримується інвестиційною групою City Football Group з Об’єднаних Арабських Еміратів, і отримує вигоду від потоку, створеного цим футбольним гігантом». А після перемоги в Памплоні (4:2) Diario de Navarra так назвала свою статтю: «Осасуна, незважаючи на те, що вела у рахунку, не змогла встояти проти Манчестер Сіті B». Оглядач Фран Перес вказав, що «Жироні було легко здолати Осасуну з мільйонами «татусевого Сіті».

Однак факти спростовують цю наклепницьку кампанію. Жирона має лише двох орендованих гравців із групи Сіті (Коуту та Савіо), на одного більше, ніж, наприклад, Лас-Пальмас (Максімо Перроне).

І більшу частину команди складають футболісти, придбані як вільні агенти: Давід Лопес, від якого відмовився Еспаньйол; Алейкс Гарсія, майже забутий після негативного досвіду в Бельгії, Румунії та Ейбарі; Іван Мартін, який дуже виріс із зими 2021 року, був вижбурений Алавесом і Вільярреалом. Плюс Віктор Циганков та Артем Довбик прийшли з України, Блінд – із Баварії, де в нього геть не склалося.

Більше того, Мічел, архітектор цієї фантастичної команди, був вільний влітку 2021 року з Уески. Керівництво ФК Жирона хотіло б отримати нафтодолари, але група Сіті не влила у клуб додаткових грошей, окрім тих, які вона інвестувала, щоб купити дешеві акції і збільшити капіталізацію в 2021 році.

Однак, зрештою, як казав римський філософ Сенека, «пропорційно кількості заздрісників зростає і кількість шанувальників», тому будемо знаходити у цій брудній кампанії і позитивний бік», – підсумовує Diari de Girona.