Жіноча збірна України з біатлону взяла участь у трьох етапах Кубка світу сезону-2022/23. Але результати наших дівчат поки не радують: лише на одному етапі (третьому у французькому Ансі) українка змогла фінішувати у ТОП-30.

Початок сезону видався для «синьо-жовтих» важким через проблемами зі здоров’ям у провідних спортсменок. Перед стартом сезону коронавірус виявили у Юлії Джими та Анастасії Меркушиної, через хворобу не стартувала Ірина Петренко. Крім того, вперше за останні кілька років до складу національної збірної на гонки Кубка світу з біатлону не потрапила жодна с сестер Семеренко.

Після заключного у 2022 році етапу Кубка світу українська команда вирушила до Яворову (Львівська область), де відбувся зимовий чемпіонат країни.

Старший тренер команди «А» Олександр Кравченко в інтерв’ю виданню «Суспільне Спорт» поділився враженнями від виступів своїх підопічних, а такоэ розповів про готовність лідерів збірної та найближчий резерв.

Про порівняння команд «А» та «Б» на чемпіонаті України

«На цьому чемпіонаті України, перш за все, хотів порівняти дівчат із командою «Б», подивитися, в якому стані там дівчата. Внутрішній чемпіонат повинен бути, його треба бігати. Це було інформативно, суто по стану на сьогоднішній момент. Хто в якому стані, може когось можна поміняти з дівчат чи якісь ще моменти. Це той момент, коли будь-яка інформація є позитивною. Просто подивилися, хто в якому стані.

Команда «Б» якось особливо не вразила. Люба Кип’яченкова може ходом, але зі стрільбою не справилася. Саша Меркушина порадувала, але вона ще замолода. У неї поки немає досвіду змагального, і часто це психологічно складно для молодих спортсменів, на великих змаганнях не завжди вдається показати гарний результат. Тому я вважаю, що для Саші краще було б пройти Кубки IBU, юніорські кубки, окріпнути. А коли вже там буде результат, то можна залучати на Кубок світу. А так — більш нічого такого не побачив, мабуть, більше очікував».

Про майбутнє Віти Семеренко

«Ми з Оленою Білосюк домовлялися, що на чемпіонаті вона бігтиме не всі гонки. І я давав їй на вибір естафету чи переслідування. Від естафети вона відмовилася. Чому не бігла переслідування Віта Семеренко, я не знаю, це питання до неї чи її тренера Григорія Шамрая. Про її перспективи у команді — не знаю. Увесь сезон без підготовки… Скажу відверто, що тут лише її бажання. Якби вона хотіла бігти переслідування чи була зацікавлена в команді, то треба було бігти, відбиратися на кубки IBU, і через них пробиватися до команди А».

«Я з нею [Вітою] не розмовляв. Ніяких конфліктів із нею немає, просто не спілкувалися. Якщо є конкуренція в команді, коли є п’ять місць на старт, а дівчат сім чи вісім… Та ж Ірина Петренко з досвідом, Валентина Семеренко. Якщо є мотивація і добрий результат, то вони із задоволенням бігали б на Кубках світу. Але якщо нема того результату, який вони очікували, або може здоров’я, то на Кубку IBU теж можна і гроші позаробляти».

Про мотивацію досвідчених біатлоністок

«У кожного біатлоніста своя межа, до якої він може виступати. Якщо Оле-Ейнар Бйорндален до 40 років показував результат, то чому б йому не бігати? А якщо у 25 не виходить показувати достойний результат, то чому мучитися? Є свої межі, Олені Білосюк уже трішки складно буває, не всі гонки бігає. Але якщо у неї виходить, то чому б ні? Все залежить лише від спортсмена і його бажання».

Про фізичний стан Юлії Джими

«Із Юлією Джимою ми спілкувалися, стан її ніби непоганий. На “Різдв’яній гонці” побачимо, як вона себе буде там проявляти, яким буде самопочуття. Бо та гонка у Франції, яку вона бігла, нічого не показала: як по фізичному стані, так і стрілецькому. Через хворобу вона пропустила багато, і зараз складно щось прогнозувати. На “Різдв’яній гонці” усі хочуть показати гарний результат, там грошовий еквівалент дуже добрий, шоу-гонка. І для Юлі буде корисно зрозуміти, в якому вона стані».