9 січня у Норвегії розпочався суд над екс-головою Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) Андерсом Бессебергом. Його звинувачують в отриманні хабарів від росіян.

Як пише видання Verdens Gang (VG), сторона обвинувачення стверджує, що колишній функціонер, якому сьогодні 77 років, протягом багатьох років отримував хабарі у вигляді дорогих годинників, безкоштовних ексклюзивних мисливських поїздок та послуг повій із росії. Також його звинувачують у незаконному володінні автомобілем BMW, сплаченим компанією Infront.

Крім того, поліція в 2018 році виявила у Бессеберга під час рейду непідтверджену готівку на суму близько 370 000 норвезьких крон (близько 39 тисяч євро на той момент).

Бессеберг керував IBU з 1992 до 2018 року. Він та генеральний секретар Міжнародного Союзу біатлоністів Ніколь Реш залишили свої посади навесні 2018 року після початку розслідування з боку австрійської поліції. Функціонерів підозрювали в отриманні хабарів від росії для лобіювання інтересів цієї країни, зокрема приховування позитивних допінг-проб. Зазначимо, що з Реш було знято звинувачення у квітні 2023-го.

Бессеберг уже заявив у суді, що не визнає провини. Процес над ним проходитиме до середини лютого цього року. Максимальне покарання, яке загрожує норвежцю, — позбавлення волі на строк до десяти років.