Наставник чоловічої збірної України з біатлону Юрай Санітра оцінив виступи «синьо-жовтих» на стартових етапах Кубка світу сезону-2022/23, а також розповів про плани на майбутнє.

«Якщо об’єктивно дивитися на аналіз першого триместру, то потрібно це робити з двох сторін. Перша — довгий період [без біатлону], який ми мали після попереднього сезону. Хлопці після Олімпіади займалися не лише спортом, але й іншими питаннями в особистому житті.

Друга — те, що наша команда, враховуючи проблеми зі здоров’ям у Підручного, була не у найсильнішому складі. Тому вся відповідальність була на трьох спортсменах, які наразі є лідерами: Артем Прима, Антон Дудченко та Богдан Цимбал.

І, як я вже казав на початку сезону, будемо працювати над тим, щоб могли долучити і підготувати спортсменів на наступний сезон, які мають перспективу перед наступною Олімпіадою-2026. Саме тому отримали шанси стартувати Лесюк, і Насико, і молодий Мандзин, який набуває досвіду.

З точки зору індивідуальних результатів гадаю, що потрібно дуже позитивно дивитися на результати Артема Прими: наприкінці триместру 10-е місце у переслідуванні і 18-е у спринті — це дуже високий результат для такої конкуренції, яка є зараз. Особливо на фоні норвезької збірної, яка прилетіла з іншої галактики — вони нікому не дозволяють займати місця на подіумі.

Той самий Антон Дудченко, у нього трохи нестабільна стрільба, проблеми зі стабільністю фізичного стану. Впевнений, що він ще буде далі прогресувати. Що стосується Цимбала, у нього теж є великий запас у плані фізики. Лесюк вперше у своїй кар’єрі отримав більше можливості для старту, і його три фініші в очках показали, що він зробив крок уперед.

Але потрібно більше боротися за вищі позиції, я б уже очікував від нього і результату близько 20-го місця. Це дає можливість дивитися й естафету: ми можемо бачити, якою сильною є естафета з Підручним, а якою — без нього. Тому він наразі є незамінним у нашій команді, всі знають, яка з ним ситуація», – сказав словацький фахівець.